Virginia Tech’teki Fralin Biyomedikal Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, glioblastomaya karşı umut vadeden bir molekül geliştirdi.
Yakobchuk Olena/iStock
Gıda maddeleri tarladan sofraya ulaşana kadar birçok aşamadan geçer. Bir tarım ürününün ham hâlden insanların tüketilebileceği gıdaya dönüştürülmesi yani gıda işleme süreci, yiyeceklerin daha güvenli, dayanıklı ve lezzetli olmasını sağlar. Ancak gıda işleme sürecinde kullanılan bazı ısıl işlemler ve kimyasal uygulamalar çevre üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Örneğin yüksek miktarda elektrik ve ısı enerjisi gerektiren ya da çok fazla su tüketimine neden olan yöntemler, doğal kaynaklar için risk oluşturabilir. Bununla birlikte gıda işleme sırasında ortaya çıkan kabuk, çekirdek, yağ tortuları, posa gibi organik atıkların geri dönüştürülmemesi ve çeşitli depolama alanlarında birikmesi durumunda oluşan metan gazı da çevre kirliliğine sebep olabilir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mecit Halil Öztop’un liderliğinde yürütülen “Gıda Atıklarını Sürdürülebilir Liflere Dönüştürmeye Yönelik Avrupa Ağı (ENFiber)” projesi, gıda işleme sürecinde ortaya çıkan organik atıkları sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemlerle işlevsel liflere dönüştürmeyi amaçlıyor. Üretilen liflerin gıda, ambalaj ve ilaç sanayisinde kullanılarak ticari açıdan değerli ürünlere dönüştürülmesi, projenin temel hedefleri arasında. Sunduğu çevre dostu dönüşüm modeliyle sera gazı emisyonlarının azalmasında etkili olacağı düşünülen proje, gıdada sürdürülebilir yaklaşımların geliştirilmesine de katkı sağlayacak.
Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği (COST) destekli ENFiber Projesi, Avrupa genelinde desteklenen 70 projeden biri oldu. 34 ülkeden 65 araştırmacıyı bir araya getiren proje, genç araştırmacılara uluslararası eğitimlere katılma ve iş birliği yapma fırsatları sunmayı hedefliyor. Projeden elde edilen çıktıların bilim dünyasına sağlayacağı akademik katkı yanında geliştirilecek prototiplerle endüstride veya günlük yaşamda kullanılabilecek uygulamalara dönüşebileceği belirtiliyor.
Kaynaklar: