Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Tamamen yerli imkânlarla üretilen ısıl pillerin tasarım, üretim ve test çalışmaları TÜBİTAK SAGE tarafından başarıyla gerçekleştiriliyor.
Sıvı kristaller üzerine yüz yılı aşkın bir süredir çalışmalar yapılıyor. Zaman içinde çeşitli sıvı kristal türleri bulundu, elde edilen bilgiler sayesinde yeni teknolojiler geliştirildi.
Bilim ve Teknik’te bilim kurgu klişelerinin gerçekleşmesinden sık sık bahsediyoruz. Yine benzer bir durumla karşı karşıyayız. Bilim kurgunun vazgeçilmezlerinden biri de gelecekte insanların hapla ya da pudra benzeri bir tozla besleneceğidir.
Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre akıllı saatte bulunan yazılım sağlıklı kalp ile atrium kasılması (AK, kalp kulakçıklarının hızlı ve düzensiz kasılması) yaşayan kalp arasındaki farkı %97 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor. AK’nin yorgunluk ve terleme gibi belirtilerini tespit etmek güç olabiliyor.
Hawaii Takımadası’ndaki Kauai Adası doğal enerji kaynakları olmadığı için, enerji ihtiyacını gemiyle taşınan dizel yakıtla karşılıyor. 65.000 kişinin yaşadığı ada akaryakıt bağımlılığını azaltmak için rüzgâr ve güneş enerjisinden faydalanmaya çalışıyor.
Diyabet hastaları için ayak sağlığı büyük önem taşıyor. Siren Care adlı firmanın ürettiği elektronik çoraplar normal bir çorap gibi giyiliyor. Çoraplar ayaktaki yaralanmayı tespit edebilen alıcılar yoluyla cep telefonu uygulamasına bilgi veriyor.
Herhangi bir sıvıyı iten yüzeylere süperomnifobik deniyor. Yaklaşık on yıldır üzerlerine araştırmalar yapılan bu malzemelerin tüm sıvıları itmesi katı yüzeyle sıvılar arasında kalan bir hava tamponu sayesinde mümkün oluyor.