DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
OpenAI, yapay zekâ teknolojisinde mevcut doğal dil işleme modellerine kıyasla performans ve kullanıcı deneyimi açısından daha gelişmiş özellikler sunan o3 ve o3-mini modellerini tanıttı.
Bilim ve Teknik dergisinin Ayın Sorusu köşesinde Şubat 2025'in sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek beş kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları Yayınları’ndan Geleceği Değiştiren Dokuz Algoritma kitabını hediye edeceğiz.
Bilim ve Teknik Podcast programının yeni bölümünde İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Ömer Kamacı ile depremlerin nasıl oluştuğunu konuşuyoruz.
Finansal okuryazarlık; yatırım, tasarruf, mevduat, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, finansal risk gibi temel finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanın yanında kişinin bu bilgileri kullanarak kendi parasını dikkatli kullanması, gelecek için birikim yapması gibi çeşitli finansal tutum ve davranışlarda bulunabilmesini ifade eder.
Bilim ve Teknik Podcast programının bu haftaki bölümünde Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na olan yolculuğundan Dünya'ya dönüşüne kadar geçen süreçteki deneyimlerini konuşuyoruz.
Her yıl olduğu gibi, geçtiğimiz yılın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden derlediğimiz bir seçki hazırladık.
Chainarong Prasertthai/iStock
Nörodejeneratif bir hastalık olan Parkinson, dünya çapında 50 yaşın üzerindeki milyonlarca insanı etkiliyor. Nöronların ölmesi ve beyindeki dopamin seviyesinin azalması, titreme, sarsılma ve hareket edememe gibi semptomları beraberinde getiriyor. Tedavide ilk basamak L-dopa ilacı. Bu ilaç dopaminin işlevini yerine getirerek etkisini gösteriyor. Ancak bu etki, iki ila üç saat sürüyor. İlacın uzun süreli kullanımı, hastanın yüzünde, kollarında, bacaklarında ve gövdesinde diskinezi adı verilen bir duruma yani istemsiz ve düzensiz kas hareketlerine yol açıyor.
Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün beklenmedik bir şekilde motor fonksiyonu düzenlemede dopamine benzer bir nörotransmitter gibi davrandığını ve Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koyan ilk ekip oldu. Brain dergisinin ekim sayısında yayımlanan çalışmada araştırmacılar, oftalmik asidin beyindeki kalsiyum algılayıcı reseptörlere bağlanarak onları aktive ettiğini ve Parkinson’lu fare modellerindeki hareket bozukluklarını 20 saatten fazla süreyle iyileştirdiğini gözlemledi.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr