Skip to content Skip to navigation

İlk Kez Kök Hücrelerle Diyabet Tedavisi Yapıldı

Dr. Özlem Ak
Lennart Nilsson, Boehringer Ingelheim International Gmbh, Tt/Science Photo Library

Tip 1 diyabetli bir kadın hasta, kök hücre naklinden sonra insülin (mavi) üretmeye başladı.

Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı. Hasta, kendi vücudundan alınan hücreler kullanılarak diyabet tedavisi gören ve iyileşen dünyadaki ilk kişi olarak tarihe geçti. Nakilden bu yana bir yıl geçti ve istediğini yeme özgürlüğüne sahip Çin’in Tianjing şehrinde yaşayan bu kişi, artık hayatından çok memnun.

Eylül ayında Cell dergisinde yayımlanan bu çalışma, diyabet tedavisinde kök hücrelerin kullanımıyla ilgili umut verici gelişmeleri ele aldı. Bu çalışmaya ilham kaynağı olan bir başka araştırma ise, Çin’in Şangay kentinde gerçekleştirildi. Bu araştırmada, 59 yaşındaki tip 2 diyabetli bir erkek hastanın karaciğerine, hastanın kendi vücudundan alınarak yeniden programlanmış kök hücrelerden üretilen adacık hücreler başarıyla nakledildi. Bu nakil sonucunda hasta, insülin almayı bıraktı.

Bu gelişme, dünya çapında yaklaşık yarım milyar kişiyi etkileyen diyabeti tedavi etmek için kök hücrelerin kullanıldığı birkaç öncü denemeden biri olarak değerlendiriliyor. Diyabet hastalarının çoğu, vücudun yeterli insülin üretmediği veya insülini kullanma yeteneğinin azaldığı tip 2 diyabet hastası. Tip 1 diyabet ise bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten adacık hücrelerine saldırması ve bu hücrelerin yok olmasıyla ortaya çıkan ama adacık hücre nakliyle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak artan talebi karşılamak için yeterli donörün bulunmaması aşılması gereken önemli bir problem. Ayrıca alıcıların, vücudun donör hücreyi reddetmesini önlemek için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanması gerekiyor. Buna alternatif olarak geliştirilen kök hücre tedavisinin avantajı, kök hücrelerin vücuttaki herhangi bir dokuyu büyütmek için kullanılabilmesi ve laboratuvarda süresiz olarak kültürlenebilmesi yani hücrelerin kontrollü şartlar altında yetiştirilebilmesi. Bu avantajlar da bu yöntemin potansiyel olarak sınırsız pankreas dokusu kaynağı sunduğu anlamına geliyor. Araştırmacılar, bir kişinin kendi kök hücrelerinden yapılan dokuyu kullanarak bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlara ihtiyaç duyulmasını da önlemeyi umuyor.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.