DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Aralarında Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti’nin de olduğu bir grup araştırmacı, ilaçları vücutta hedeflenen bölgelere etkili bir şekilde ulaştıran çiçek şeklinde nanoparçacıklar geliştirdi.
Bilim insanları sanatın bedenimizi, beynimizi ve davranışlarımızı nasıl etkilediğini son yıllarda daha çok merak edip araştırmaya başladı. Bu yeni bilim dalına da “nörosanat” ismini verdiler.
Her yıl olduğu gibi, geçtiğimiz yılın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden derlediğimiz bir seçki hazırladık.
Finansal okuryazarlık; yatırım, tasarruf, mevduat, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, finansal risk gibi temel finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanın yanında kişinin bu bilgileri kullanarak kendi parasını dikkatli kullanması, gelecek için birikim yapması gibi çeşitli finansal tutum ve davranışlarda bulunabilmesini ifade eder.
Şubat ayında çıplak gözle görebileceğiniz gezegenlerin hepsi gün batımında gökyüzünde. Ufkun üzerindeki yüksekliği her geçen gün azalan Satürn, görüş alanımızdan yavaş yavaş ayrılırken Venüs ve Jüpiter ise gökyüzünün en parlak üyeleri oluyor.
Her yıl olduğu gibi, geçtiğimiz yılın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden derlediğimiz bir seçki hazırladık.
Dong Wook Kim/Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü
Bilim insanları uzun bir süredir, vücudun belirli bölgelerine ilaç taşıyan ya da ilaç salım hızını uzun süreli kontrol edebilen ilaç salım sistemleri üzerinde çalışıyor. Amaç, modern kanser ilaçlarında olduğu gibi ilacın hedef bölgeye ulaşmasını sağlamak ve vücuttaki sağlıklı dokuları, yan etkilerden korumak. Aralarında Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti’nin de olduğu bir grup araştırmacı, ilaçları vücutta hedeflenen bölgelere etkili bir şekilde ulaştıran çiçek şeklinde nanoparçacıklar geliştirdi. “Çöl gülleri”ne benzetilen bu üç boyutlu parçacıklar, tıbbi görüntüleme teknikleriyle takip edilebiliyor ve bu parçacıkların hareketleri kontrol edilebiliyor. Fareler üzerinde yapılan ilk testlerin başarılı sonuçlar vermesinin ardından bu yöntemin kanser ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği belirtiliyor.
ETH Zürih ve Zürih Üniversitesinde Biyomedikal Görüntüleme uzmanı olan Prof. Dr. Daniel Razansky ve mikrorobotik alanında uzman olan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti liderliğindeki araştırma grupları tarafından yapılan çalışmanın sonuçları, Advanced Materials’da yayımlandı.
Metin Sitti, Koç Üniversitesinden önce ETH Zürih ve Stuttgart’taki Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsünde araştırmacı olarak görev yapıyordu.
Toz, tablet, kapsül gibi farklı formlardaki geleneksel ilaç dağıtım sistemleri (ilaçların vücuda verilmesi, vücutta taşınması ve salımında kullanılan sistemler) ilaçların vücutta ciddi yan etkilere yol açması, ilaca karşı vücudun direnç geliştirmesi, hedef odaklı olmaması nedeniyle sağlıklı dokulara zarar vermesi gibi çeşitli dezavantajları beraberinde getiriyor. Nanoteknoloji tabanlı ilaç dağıtım sistemi, bu tür sorunların üstesinden gelmek için daha uygun bir seçenek olarak değerlendiriliyor. Nanotaşıyıcıların geliştirilmesi için lipid, polimer, metal gibi çeşitli malzemeler kullanılıyor.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr