Viyana Tıp Üniversitesinde Hematoloji Uzmanı Philipp Staber tarafından yürütülen çalışmada çeşitli kanser ilaçlarının etkinliği, hastalardan alınan kanser hücrelerinden vücut dışında oluşturulan hücre kültürleri üzerinde deneniyor.
Araştırmacılar flamingoların neden tek ayak üzerinde durduğunu bugüne kadar başlıca iki nedene bağlıyordu. Bunlardan biri bacak kaslarıyla diğeri ise ısı kaybıyla ilişkiliydi. İlk tahmine göre flamingolar her iki bacak kasları da gerilip yorulmasın diye yalnızca birine yükleniyordu. Bunun da herhangi bir tehlikeyle karşılaştıklarında daha hızlı hareket edip kaçmalarını sağladığı düşünülüyordu.
Diğer neden ise vücut ısısının korunmasıyla ilgiliydi. Buna göre flamingoların en fazla ısı kaybı yaşadığı bölgeleri bacakları ve ayakları olduğundan, flamingoların tek bacaklarını gövdelerine yakın tutarak ısı kaybını azalttığı belirtiliyordu.
Daha önce yapılan araştırmalarda daha sıcak havalarda flamingoların iki ayak üzerinde durduğu, soğukta ise genellikle tek ayak üzerinde durduğu gözlenmişti. Suyun çok kısa sürede vücut ısısını düşürdüğü -tıpkı sıcak havada bile havuzdan ya da denizden çıktığımızda titrememiz gibi- ve flamingoların zamanının çoğunu suda geçirdikleri düşünüldüğünde bu tahmin daha geçerli gibi görünüyordu. Ancak geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Biology Letters’da yayımlanan bir çalışma, kaslarla ilgili tahmini güçlendirdi. Çalışmaya göre flamingolar, iskelet yapılarına bağlı olarak, sanılanın aksinetek ayak üzerinde dengelerini daha kolay sağlıyordu. Bu haliyle bir flamingo baş aşağı ve dengede duran bir sarkaç gibi davranmış oluyor, bu sırada da çok az kas gücü sarf ediyordu.
Uzmanlar, söz konusu araştırmada elde edilen bulguların daha dengeli robotların ve protez bacakların geliştirilmesine de katkı sağlayacağını belirtiyor.
Kaynaklar: