İnsanlığın yaklaşık yarısının muzdarip olduğu kepek probleminin belirlenebilmiş ilk örneği 125 milyon yıllık bir fosile dayanıyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
İnsanlığın yaklaşık yarısının muzdarip olduğu kepek probleminin belirlenebilmiş ilk örneği 125 milyon yıllık bir fosile dayanıyor.
Büyük veri çağında kullandığımız veya kullanmadığımız birçok cihazın bizimle ilgili bilgiler toplaması insanların farklı davranışlar sergilemesine
Uzayın derinliklerinde düşünen yaratıklar varsa onlarla nasıl iletişime geçebiliriz, hiç düşündünüz mü?
Meyveler birbirlerine “bakmak” yerine birbirlerini “koklayarak” olgunluklarını paylaşıyor.
Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi Fatih, Karadeniz’de 320 milyar m3’lük bir doğal gaz kaynağı tespit ederek büyük bir başarıya imza attı.
Teksas'taki bilim insanlarının yaptığı ve Ağustos ayında The Journal of Tropical Medicine and Hygiene der-gisinde yayımlanan çalışmada, ABD’de Zika'nın yayılmasına en çok neden olduğu düşünülen Aedes aegypti türü sivrisineğin laboratuvar ortamındaki 290 larvasından en az birinin annesinden aldığı virüsü taşıdığı görüldü. Bu düşük bir oran gibi görünse de tropik şehirlerdeki Aedes aegypti sayısı düşünüldüğünde, bazı virüslerin o bölgelerde kalıcı olması için bu oran yeterli olabilir. Galveston, Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi Bölümü'nden Robert Tesh, soğuk ve kuru bir ortamda yetişkin sivrisinekler ölürken enfekte olmuş yumurtaların ve yumurtalardaki virüsün yaşam döngüsünün bu koşullardan etkilenmediğini söylüyor. Dikey geçiş olarak adlandırılan bu aktarım sonucunda Zika virüsü yumurtada kışın bile yaşamını sürdürüyor. Aynı araştırma kapsamında Zika virüsünü bulaştırma ihtimali olan Aedes albopictus adlı sivrisinek türünün incelenen 803 yavrusun-da bu dikey geçişin olduğuna dair bir kanıta rastlanmadı.
Anne sivrisineklerin laboratuvar dışında yavrularını enfekte etme ihtimali ile ilgili henüz bilgi yok. Araştırmacılar doğal ortamlarında yabani sivrisineklere güvenilir testler uygulamanın gerçekten çok zor bir proje olduğunu belirtiyor.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
0312 298 95 24
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
0312 222 83 99
0312 221 18 60
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr