Skip to content Skip to navigation

Astrofizik

Astrofizik

Buradasınız

SN1006 isimli süpernova kalıntısının bu fotoğrafı X-ışını, görünür bölge ve kızılötesi dalga boyunda gözlem yapabilen farklı uzay ve yer teleskopları tarafından alınan görüntülerin birleştirilmesi ile elde edildi.

Toronto Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı bir araştırmada hızlı radyo dalgası patlamalarının, yıldızlar arasında dolaşan gök cisimlerinin nötron yıldızlarına çarpmasından kaynaklanabileceği anlaşıldı.

Kozmolojinin standart modelinde karanlık enerji, kozmolojik sabitle açıklanır. Ancak son bilimsel çalışmalar, karanlık enerjinin zannedilenin aksine zamanla değiştiğine işaret ediyor.

Yıldızımız Güneş’in, yakıtı tükenerek yaşamı sonlandığında bir kara delik oluşmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl içinde önce kırmızı deve, bir o kadar yıl sonra da gezegenimsi bulutsuya dönüşecek.

James Webb Uzay Teleskobu (JWUT) ve Hubble Uzay Teleskobu (HUT), adeta bir çift göze benzeyen, etkileşen iki sarmal gök adanın görüntüsünü elde etti. 

Fiziğin yirminci yüzyıl boyunca gerçekleştirdiği olağanüstü başarılara benzer kazanımların kaydedildiği bir diğer bilim dalı da astronomi, yani gök bilimidir.

30 Mayıs’ta NASA’nın Curiosity keşif robotunun üzerinden geçmesi sonucu ezilerek çatlayan kayaçta, element hâlinde kükürt bulundu. Bu beklenmedik keşifle Mars’ta ilk defa saf kükürte rastlanmış oldu.

Tutulmalar, Dünya yüzeyinden ayrılmadan çıplak gözle gözlemleyebildiğimiz en şaşırtıcı kozmik olaylardan.

Sayfalar

Konuda Ara