Skip to content Skip to navigation

K2-18b Ötegezegeninde Yaşama İlişkin Kanıtlar mı Bulundu?

Prof. Dr. Faruk Soydugan

NASA, CSA, ESA, J. Olmstead (STScI), N. Madhusudhan (Cambridge University)

Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu (JWUT) verilerinin analizleri sayesinde, uzak bir gezegende canlı organizmalar tarafından üretilen moleküllere ilişkin izler olduğunu iddia ediyor. Araştırmacılar, elde edilen bulguların Dünya dışında başka bir gezegende yaşam için şimdiye kadarki en güçlü kanıtlar olabileceğini düşünüyor. Bazı bilim insanları ise K2-18b ötegezegenindeki olası biyolojik belirteçlerin heyecan verici olduğunu söylese de bunların yaşam için güçlü bir kanıt olduğuna ilişkin iddialarda bulunmaktan kaçınıyor.

K2-18b ötegezegeni, gökyüzünde Aslan Takımyıldızı bölgesinde bulunan ve 124 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız sisteminin üyesidir. Bu gezegen, K2-18c ile birlikte EPIC 201912552 olarak isimlendirilen, küçük kütleli kırmızı cüce bir yıldız etrafında dolanıyor. Kepler Uzay Teleskobu tarafından 2015 yılında keşfedilen K2-18b’nin yarıçapı Dünya’nın 2,6 katı, kütlesi ise Dünya’nın yaklaşık 8,6 katı büyüklüğünde. Bu gezegende bir yıl yaklaşık 33 gün sürüyor ve gezegenin yüzey sıcaklığı yaklaşık 10°C.

K2-18b’nin yıldızına olan uzaklığı dikkate alındığında suyun gezegenin yüzeyinde sıvı hâlde bulunabileceği uzaklıkta yer alan “yaşama elverişli bölgede” dolandığı görülüyor. Bu durum da gezegeni araştırmak için ilgi odağı hâline getiriyor. Bilim insanları, Dünya’dan çok uzaktaki oldukça sönük ötegezegenleri araştırmak için onları özellikle yıldızının önünden geçerken gözlüyor. Böylece yıldızın ışığı, gezegenin atmosferinden geçerken atmosferdeki moleküller ile etkileşir. Araştırmacılar, gezegen yörünge hareketi sırasında yıldızı ile Dünya’nın arasından geçerken elde edilen bu tayf verilerini analiz ederek gezegen atmosferine ait moleküllerin neden olduğu soğurma yapılarını tespit edebiliyor ve böylece gezegenin atmosferinin kimyasal bileşimi hakkında bilgi sahibi olabiliyor.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.

Yazar:

Prof. Dr. Faruk Soydugan
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü & Ulupınar Gözlemevi