Skip to content Skip to navigation

Tıp ve Sağlık

Tıp ve Sağlık

Buradasınız

Son yıllarda migrenin oluşumundaki rolü olduğu anlaşılan kalsitonin gen ilişkili peptid (CGRP) adlı molekülün etkisini engellemeyi hedefleyen ilaçların hem atağın akut evresinde hem de atakları önlemeye yönelik tedavilerde etkili olduğu bulundu. 

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden (USTC) sinir bilimciler ve malzeme bilimcilerden oluşan bir araştırma ekibi kızılötesi ışığı görünür ışığa dönüştüren kontakt lensler geliştirdi.

 Yeni bir araştırmaya göre haftada üç porsiyon patates kızartması tüketmek, tip 2 diyabet riskini %20 artırıyor. Ancak aynı miktarda haşlanmış, fırınlanmış veya püre patates tüketmek, riski anlamlı ölçüde artırmıyor.

Çiğ sebze ya da meyve tüketmenin ishale yol açmasının başlıca nedenlerinden biri sebze ve meyvelerde bulunan liflerdir. İkincisi fruktoz şekeri ve sorbitol, üçüncüsü ise kısaca “FODMAP”lar (fermente olabilen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polioller) olarak anılan karbonhidratlardır.

King’s College London’daki bilim insanları cilt ve yünde bulunan keratin proteini sayesinde diş minesini yenilemenin yolunu buldu.

Doç. Dr. Adem Polat, meme kanseri ameliyatlarında çığır açabilecek ve yapay zekâ, biyoteklnoloji gibi alanlarda gelişmiş bilimsel ve mühendislik bilgisine dayalı olarak geliştirilen meme kanseri görüntüleme cihazı MamoScope’u üretti.

Glüten; buğday, arpa ve çavdarda bulunan, hamura esneklik ve kabarma gücü kazandıran bir protein. Ancak bazı insanlar için glüten yalnızca yiyeceklerle ilgili bir bileşen değil, sağlık sorunlarının da tetikleyicisi. Peki glüten gerçekten herkes için zararlı mı yoksa bu sadece gereksiz bir korku mu? Bilim dünyası bu sorunun cevabını hâlâ arıyor.

Virginia Tech’teki Fralin Biyomedikal Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, glioblastomaya karşı umut vadeden bir molekül geliştirdi.

Sayfalar

Konuda Ara