Oda spreyleri, deodorantlar ve yüzey temizleyiciler gibi ürünler iç mekân havasında kirliliğe yol açarak sağlık için zararlı etkilere sahip olabilir.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Oda spreyleri, deodorantlar ve yüzey temizleyiciler gibi ürünler iç mekân havasında kirliliğe yol açarak sağlık için zararlı etkilere sahip olabilir.
Gök biliminde geometrik modeller gök cisimlerinin hareketlerini kısmen açıklayabilirken gözlemlere dayanan bazı olguları açıklamakta yetersiz kalıyordu.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Mart 2025'te yayımlanan ABC Kadar Kolay Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Kasım 2024 ile Ocak 2025 arasında Antarktika Yarımadası boyunca deniz kuşlarının 16 yuvalama alanını inceleyen Prof. Dr. Juliana A. Vianna ve ekibi, rastladıkları hiçbir yaralanma belirtisi olmayan 35 ölü büyük korsan martı kuşunun 11 tanesinden aldıkları örneklerde yüksek derecede patojenik H5N1 kuş gribi virüsüne rastladı.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Nisan ayında Mars ve Jüpiter gün batımında gökyüzünde görülebilirken Merkür, Venüs ve Satürn şafak vakti gökyüzünde tekrar belirlemeye başlıyor. Lyrid (Çalgı) Gök Taşı Yağmuru 21-22 Nisan gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Merkür: Güneş’e yakın konuma doğru ilerleyen gezegen ayın ilk birkaç günü dışında gözlenemeyecek. Merkür’ü gün doğma-dan önce Doğu ufkunda görebilirsiniz.
Venüs: Venüs ay boyunca görülebilir. Ayın ilk yarısında Mars ile 5° kadar yakın görünümde olacak. Ayın sonunda ise bu fark 10° civarında olacak. Gün batımıyla birlikte batı ufkunda parlaklığıy-la hemen dikkat çeken Venüs Mars’la birlikte gün batımından iti-baren yaklaşık 3 saat boyunca gözlenebilir.
Mars: Venüs ile batı ufkunu paylaşan Mars ayın 26’sında Ura-nüs ile çok yakın görünümde olacak. Teleskobu olan gözlemciler Mars’ı ve yaklaşık 6 kadir parlaklığındaki Uranüs’ü görebilir. Ara-larındaki açısal uzaklık 0,5° civarında olacak. Görüş alanı 0,5 de-receden daha büyük bir teleskobunuz ya da dürbününüz varsa bu gözlemi yapabilirsiniz.
Jüpiter: Gece yarısı doğan Jüpiter’i gün doğana kadar izleye-bilirsiniz. Ay sonunda ise gece yarısından bir buçuk saat kadar önce doğuyor. Ayın 15’ini 16’sına bağlayan gece Ay, Jüpiter ve Spika’yı birbirine yakın görünümde bulabilirsiniz. Gökyüzü fo-toğrafçıları bu anı yakalamak isteyebilir.
Satürn: Ay’ın başında sabah gökyüzünde, gün doğmadan iki saat kadar önce doğan Satürn’ün gözlem süresi ay sonuna doğ-ru iki saat kadar daha artacak. Ayın 21’inde Satürn ve Ay’ı yakla-şık 3° yakın görünümde bulabilirsiniz.
Ay: 4 Şubat’ta ilkdördün, 11 Şubat’ta dolunay, 28 Şubat’ta son-dördün ve 26 Şubat’ta yeniay evresinde olacak.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr