Skip to content Skip to navigation

Uzay-Fizik

Uzay-Fizik

Buradasınız

Temmuz ayında çıplak gözle görülebilen gezegenlerden ikisi -Merkür ve Mars- gün batımından sonra kısa süreler görülebilirken Satürn, Venüs ve Jüpiter gece yarısından sonra sırasıyla gökyüzünde ortaya çıkmaya başlıyor.

Gök taşları, gök cisimlerine farklı açılarla çarpmalarına rağmen oluşan çarpma kraterleri genellikle dairesel şekillidir. Eliptik kraterler ise nadiren de olsa gözlenebilir.

Dartmouth College’dan Guaming Liang ve Robert Caldwell, karanlık maddenin doğası ile ilgili yeni bir teori öne sürdü. 

Güneş manyetik olarak son derece dinamik bir yıldızdır. Bu dinamikliğin en belirgin göstergelerinden biri yaklaşık 11 yılda bir tekrarlayan Güneş döngüsüdür. 2025 yılında da bu döngülerden birinin en etkin dönemini yaşıyoruz.

Bundan 56 yıl önce Ay’a gitmeyi başardıysak bu, günümüzün teknolojisiyle ve uzay çalışmaları birikimiyle ne kadar zor olabilir ki?

Nötrino salınımlarını (farklı nötrino türlerinin birbirine dönüşümünü) doğrulayan deneysel çalışmalar, arçacık fiziğinin standart modeli tarafından kütlesiz olduğu varsayılan nötrinoların kütleli olduğunu gösterdi.

Curiosity’nin üzerinde dolaştığı sülfat bakımından zengin topraklardan topladığı sondaj örnekleri ile ilgili verileri analiz eden araştırmacılar, Gale kraterinde siderit (FeCO3) rezervi keşfetti.

Bir grup gök bilimci uzayda yalnız dolaşan bir kara delik keşfettikleri iddialarını destekleyen bulgulara ulaştıklarını açıkladı.

Sayfalar

Konuda Ara