Skip to content Skip to navigation

Buradasınız

Sahibinden Satılık Kişisel Veri

Gürkan Caner Birer

Dijital çağda veri altın değerinde ve şirketler bu gerçeğin farkında. Bu nedenle sürekli olarak veri topluyor, işliyor ve satıyorlar. 430 milyar doları aşan küresel kişisel veri satış pazarının değeri bu durumu gözler önüne seriyor.

Generation Lab adlı gençlik araştırma şirketi, Google ve Meta gibi devlerin milyarlarca dolar kazandığı veri ekonomisinden tüketicilerin de pay alabileceği Verb.AI adında bir ürün geliştirdi. Verb.AI, kullanıcılara aylık 50 dolar karşılığında kişisel verilerini satma imkânı tanıyor. Sistem, kullanıcıların telefonlarına indirdikleri takip yazılımı aracılığıyla satın alma davranışlarını, dijital yayın izleme tercihlerini, web ziyaretlerini ve uygulama kullanımlarını anonim şekilde kaydediyor. Yani çevrim içi bankacılık gibi hassas veriler hariç hemen her şeyi kaydediyor. Platform bu verileri kullanarak dijital ikizinizi oluşturuyor. Bu veri tabanını kullanarak diğer şirketler, belirli demografik gruplar hakkında gerçek zamanlı veri sorgulaması yapabiliyor.

Dijital yerliler olarak tanımlanan Z kuşağı, kişisel bilgi paylaşımında önceki nesillere kıyasla daha rahat bir yaklaşım sergiliyor. Araştırma verileri bu eğilimi destekliyor. Z kuşağının yaklaşık %90’ı sosyal medya şirketleriyle kişisel bilgilerini paylaşmaya açık, %33’ü web sitesi ve uygulamalar tarafından takip edilmesinde sakınca görmüyor. Z kuşağı olmayan gruplar içinse bu oran %22. Z kuşağının %40’tan fazlası, indirim kodu veya ücretsiz hizmet karşılığında kişisel bilgilerinin erişimine izin veriyor.

Şu anda yaklaşık 1.000 kullanıcıya ulaşan platform, nispeten gelişiminin başlangıç aşamasında olsa da önümüzdeki yıllarda benzer yapıda birçok firmanın ortaya çıkacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Elbette bu verilerin anonimleştirilmediği (kişisel verilerin sahibiyle ilişkilendirilemeyecek şekilde dönüştürülmediği) veya bir veri sızıntısı olduğu durumlarda yaşanılabilecek olumsuzlukları da şimdiden hesaba katmak gerekiyor. Gençken az bir gelir elde etmek için verilen izinler ilerleyen yıllarda sorun oluşturabilir.

Kaynaklar: