Skip to content Skip to navigation

Pestisitlerin Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı Mümkün

Doç. Dr. Cem Erdoğan

CactuSoup/iStock

Pestisitler, bitkilerde verim ve kalite kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede kullanılan kimyasal ve biyolojik maddelerdir. Bu maddeler yanlış ve bilinçsiz kullanıldığında insanlara, diğer canlılara ve çevreye zarar verir. Tarımsal üretimde verim ve kalite kaybını önlemek için başvurulan pestisitlerin, biyoçeşitliliği koruyacak ve sürdürülebilir tarıma katkıda bulunacak şekilde kullanılması gerekir. Peki, hiç pestisit kullanmadan dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılamak mümkün mü? Pestisit kalıntıları nasıl ortaya çıkar? Pestisit kalıntılardan kurtulmak mümkün mü? Gelin şimdi tüm bu soruların cevabını hep birlikte öğrenelim.

Birleşmiş Milletler’in Kasım 2022’de açıkladığı verilere göre dünya nüfusu 8 milyarı aşmıştı. Dünya nüfusunun %55’i şehirlerde yaşıyor, ülkemizde ise bu oran %80’i aşıyor. Dünya nüfusun beslenmesi için her yıl yaklaşık 4,5 milyar ton gıda üretiliyor ve piyasaya sunuluyor. Bu, son derece karmaşık ve kapsamlı bir süreç. Bu nedenle insanlar tarım devriminden beri bitkilere ve bitkisel ürünlere zarar veren hastalık, böcek, kemirgen ve yabancı otlarla mücadele ediyor. Tüm bu çabalara rağmen tarımsal üretimin yaklaşık %26 ila %40’ı kaybediliyor. Tarım zararlılarıyla ve hastalıklarıyla herhangi bir mücadele yapılmazsa kayıp iki katına çıkabilir. Ayrıca hasat sonrası depolama ve nakliyat aşamalarında da en az %10-15’lik kayıp meydana geliyor.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.

Yazar:

Doç. Dr. Cem Erdoğan
Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Gıda Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü