Eleganza/iStock
Kas ve kıkırdak dokudan oluşan gırtlağımız açılır-kapanır yapıda özelleşmiş ses tellerini barındırır. Ses tellerimiz yaşamımız boyunca iki dönemde büyük değişikliğe uğrar. Sesimizdeki ilk büyük değişim ergenlikte gırtlağın büyüyerek sesi derinleştirmesiyle başlar. Büyüyen gırtlak içerisinde titreşecek daha fazla alana sahip olan ses tellerinde titreşim miktarı azalarak daha pes sesler üretilir. Yüksek testosteron seviyesinin de etkisiyle sesi çatallaşan ergen erkeklerde bu değişim çok daha belirgindir. Ergenlikle birlikte ses tellerini saran dokuda üç katmanlı yapının özelleşmesiyle tellerin gelişimi tamamlanır.
Ergenlik sonrasındaki yıllarda uzun süre sesimizde büyük bir değişim gözlenmez. Yaşlanmanın başlamasıyla, kaçınılmaz etkileri gırtlakta da kendini gösterir. Gırtlaktaki kıkırdak dokunun sertleşerek esnekliğini kaybetmesi, sesimizin de gücünü ve yükseklik düzeyini kaybetmesine neden olur. Yaşlanmanın gırtlaktaki etkileri erkeklerde daha fazladır ve daha erken yaşlarda kendini gösterir.
Mikroskobik çalışmalar yaşlılıkta ses tellerinin sertleştiğini ve inceldiğini gösteriyor. Bu durum daha ince seslerin oluşmasına yol açar. Tüm bu değişimlere ek olarak yaşlılıkta solunum sisteminin de verimsiz çalışmaya başlaması konuşmayı daha da zorlaştırır.
Kaynaklar: