Soğuk bir ortamdaki çocuklarını kalın kıyafetler giyme konusunda ikna etmeye çalışmak, ebeveynler için oldukça zaman alıcı bir uğraş.
Yapay genel zekâ (YGZ) gündemimize girdikçe potansiyeline ilişkin beklentilerimiz de katlanarak artıyor. Yapay genel zekânın potansiyeli, insan kapasitesinin yeni bir boyutunun kilidini açmaya benziyor. Makinelerin sadece araç değil, iş birlikçi, yaratıcılıkta, yenilikçilikte ve keşifte ortak olduğu bir dünya akla geliyor. Makinelerin talimatları takip etmenin ötesine geçtiği bir dünyada olasılıklar sınırsız görünüyor.
Bu potansiyelin özünde yapay genel zekânın insan kapasitesinin çok ötesinde büyük miktarda veriyi işleme ve insandan daha iyi şekilde analiz etme yeteneği yatıyor. Bununla birlikte bu potansiyel aynı zamanda geleneksel rolleri değiştirerek eğitim, beceriler ve iş hayatı gibi rutinlerin yeniden düşünülmesini gerektirebilir. YGZ ayrıca sanatsal çabalara da girebileceğinden insanın özgün ve yenilikçi düşünme yetisi ve kültürü üzerinde de etkisi olabilir. Yapay genel zekânın geleceğini ve potansiyel etkilerini tam olarak anlayabilmek ve birtakım öngörülerde bulunabilmek için biraz detaylara girelim.
Yapay genel zekâ, sanayi devrimiyle aynı seviyede veya onu aşan toplumsal değişimlere yol açabilir. YGZ, günlük yaşamın birçok yönünü daha kolay, daha verimli ve daha kişiselleştirilmiş hâle getirerek yaşam kalitemizi büyük ölçüde artırabilir. Öte yandan bu pratik ve sosyal yaşamın çok hızlı şekilde kökten değişmesi anlamına gelir. Evinizin “akıllı” değil, gerçekten zeki olduğu bir dünyayı hayal edin. YGZ destekli bir asistan, enerji kullanımını optimize etmekten evinizin her zaman mükemmel sıcaklıkta olmasını sağlamaya kadar evinizin her yönünü yönetebilir.
Mükemmel bir şekilde hazırlanmış bir kahvaltıyla uyandığınızı, günlük programınızın üretkenlik ve refah için optimize edildiğini ve ev ortamınızın doğrudan herhangi bir girdi olmadan tercihlerinize göre ayarlandığını hayal edin. Tarzınıza en uygun kıyafetin haberiniz bile olmadan terzi dikim olarak hazırlanıp o günkü hava durumuna göre size sunulması mümkün olabilir. Sağlığınızı sürekli izleyen, kişiselleştirilmiş tavsiyeler sağlayan, en iyi uzmanlarla randevular ayarlayan ve hatta kronik rahatsızlıkların benzersiz bir hassasiyetle yönetilmesine yardımcı olan bir sisteme sahip olabilirsiniz.
Otonom arabalar gibi alanlarda mevcut yapay zekâ destekli sistemler kullanılırken YGZ, tüm ulaşım ağlarını yöneterek bunu bir sonraki seviyeye taşıyabilir. Trafik sıkışıklığını azaltabilir, seyahat güvenliğini artırabilir ve hatta gerçek zamanlı verilere dayalı en verimli rotaları önerebilir. YGZ’nin ulaşımı yönetmesiyle, özel ve toplu taşıma arasındaki çizginin belirsizleştiği ve hareketliliğin daha fazla talep üzerine ve bireysel ihtiyaçlara göre özelleştirildiği bir gelecekte işe gidip gelmede yaşanan zorlukların geçmişte kaldığını görebiliriz.
YGZ, son derece kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sağlayabilir. Öğrenciler, öğrenme stillerine, hızlarına ve ilgi alanlarına uyum sağlayan sanal bir öğretmene erişebilir ve bu da eğitimi daha etkili hâle getirebilir. Böylece farklı sosyoekonomik koşullardaki bireyler için eğitim kalitesindeki boşluklar kapanabilir ve herkes kendi hızında öğrenebilir.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.