Oda spreyleri, deodorantlar ve yüzey temizleyiciler gibi ürünler iç mekân havasında kirliliğe yol açarak sağlık için zararlı etkilere sahip olabilir.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Oda spreyleri, deodorantlar ve yüzey temizleyiciler gibi ürünler iç mekân havasında kirliliğe yol açarak sağlık için zararlı etkilere sahip olabilir.
Microsoft, “Majorana 1” adındaki topolojik çekirdek mimarili kuantum çipini tanıttı. Topolojik kübitler, klasik bilgi işleme teknolojilerinde yarı iletkenlerin oynadığı role benzer şekilde, kuantum bilgi işleme teknolojilerindeki dönüşümün anahtarı olabilir.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Mart 2025'te yayımlanan ABC Kadar Kolay Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Kasım 2024 ile Ocak 2025 arasında Antarktika Yarımadası boyunca deniz kuşlarının 16 yuvalama alanını inceleyen Prof. Dr. Juliana A. Vianna ve ekibi, rastladıkları hiçbir yaralanma belirtisi olmayan 35 ölü büyük korsan martı kuşunun 11 tanesinden aldıkları örneklerde yüksek derecede patojenik H5N1 kuş gribi virüsüne rastladı.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Nisan ayında Mars ve Jüpiter gün batımında gökyüzünde görülebilirken Merkür, Venüs ve Satürn şafak vakti gökyüzünde tekrar belirlemeye başlıyor. Lyrid (Çalgı) Gök Taşı Yağmuru 21-22 Nisan gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Önceki yıllarda konsept olarak sunulan bükülebilir özellikteki esnek ekranlar pratikte kullanılmaya başlandı. Bu tür bir ekrana sahip olan Lenovo ThinkBook Plus Gen 6’nın, 2025’in ikinci yarısında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Cihaz, temel modda 14 inç ekran boyutu ve 2.000 x 1.600 piksel çözünürlük sunarken genişletilmiş modda ekran boyutu 16,7 inçe, çözünürlük ise 2.000 x 2.350 piksele ulaşıyor. Samsung Display’in IT katlanabilir OLED panelini kullanan sistem, Intel Core Ultra 7 Series 2 işlemci, 32GB DDR5x RAM ve 1TB SSD depolama kapasitesiyle güçlü bir performans vadediyor. 66 Wh batarya kapasitesi ise standart bir dizüstü bilgisayarla benzer kullanım süresi sunuyor.
Cihazın menteşe sistemi, 30.000 açılış-kapanışa ve ekranı da 20.000 yukarı-aşağı hareket döngüsüne dayanabiliyor. Ekranın açılıp kapanma süreci yaklaşık 10 saniye sürüyor ve ekranın katlanmasını sağlayan motorlar, hayli sessiz çalışıyor. Microsoft’un henüz katlanabilir ekranlar için tam destek sunmaması nedeniyle pencere yönetimi ve ekran bölümlendirme gibi özellikler, şimdilik istenilen düzeyde değil.
ThinkBook Plus Gen 6, yüksek fiyatı ve alanda öncü olmanın getirdiği sınırlılıklar nedeniyle belki hemen yaygınlaşamayabilir ama önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duyulduğunda genişleyebilen, diğer zamanlarda kompakt boyutuyla pratik kullanıma ve kolay taşımaya imkân veren ekranlara sahip cihazları sıkça görecek gibiyiz.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr