Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.
Robot üreticileri Unitree ve EngineAI, Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) sergiledikleri uygun fiyatlı insansı robotlarla ileri robotik teknolojilerin gündelik hayatta kullanılmasına bir adım daha yaklaşıldığını gösterdi.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Şubat 2025'te yayımlanan Toplamlı Apartmanlar Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Araştırmalara göre Son Buzul Maksimumu dönemini takip eden buzul erimesiyle fay üzerindeki sıkışma stresi yani basıncı azaldı. Bulgular, iklim değişikliklerinin fay hareketlerini tetikleyebileceği hipotezini destekliyor.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirdiği 13 deneyden biri “Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri” (UzMAn) projesiydi. Mikroalglerin uzay ortamında oksijen üretip üretmediklerinin test edildiği projeye dair kapsamlı sonuçların 2025 yılı içerisinde açıklanması bekleniyor.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Çoğumuz ferahlık hissi veren yeni biçilmiş çimenlerin kokusunu severiz. Ancak bu kokunun sebebi ortama hoşluk katmaktan oldukça uzak. Çim biçme makinesinin kestiği ya da böceklerin yemeye başladığı çimler, aslında koku yoluyla kimyasal sinyaller yayarak yardım çağrısında bulunuyor. Bitki zarar gördüğünde ürettiği asidik bileşenler, öncelikle bitkinin yaralarını kapatmak üzere yeni hücre oluşumunu tetikler ve iştah kapatıcı bir tada bürünmesini sağlar. Ayrıca mantarlardan ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olur.
Bitkilerin ürettiği ve hızlıca havaya karışan bu kimyasal bileşenlere “yeşil yaprak uçucuları” (GLVs) deniliyor. Bu uçucu maddeler bitkilerle beslenen böceklerin avcıları için davetiye işlevi görür. Bilim insanları kesilen çimlerin yaydığı kokunun, tadını sevdiğimiz bitkilerin yaydığı kokuyu çağrıştırdığı için hoşumuza gittiğini düşünüyor.
Bu arada, uçucu bileşikleri sadece avcı böcekler ve insanlar algılamıyor. Kimyasal sinyalleri uyarı olarak algılayan diğer bitkiler, ürettikleri besinin bir bölümünü ve diğer kaynaklarını köklerine yönlendirerek olası kayıplarını en aza indirmeye çalışıyor.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr