DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’nin 2024 yılı sahipleri belli oldu. Bu yıl, TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından 7 Bilim Ödülü, 1 Hizmet Ödülü ve 13 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi.
Bilim ve Teknik dergisinin Ayın Sorusu köşesinde Şubat 2025'in sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek beş kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları Yayınları’ndan Geleceği Değiştiren Dokuz Algoritma kitabını hediye edeceğiz.
Bilim ve Teknik Podcast programının bu haftaki konuğu olan popüler bilim yazarı ve biyolog Dr. Bülent Gözcelioğlu ile zengin biyoçşitliliği ile dünyadaki 36 sıcak noktadan biri olan Madagaskar’ı keşfe çıkıyoruz.
Finansal okuryazarlık; yatırım, tasarruf, mevduat, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, finansal risk gibi temel finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanın yanında kişinin bu bilgileri kullanarak kendi parasını dikkatli kullanması, gelecek için birikim yapması gibi çeşitli finansal tutum ve davranışlarda bulunabilmesini ifade eder.
Şubat ayında çıplak gözle görebileceğiniz gezegenlerin hepsi gün batımında gökyüzünde. Ufkun üzerindeki yüksekliği her geçen gün azalan Satürn, görüş alanımızdan yavaş yavaş ayrılırken Venüs ve Jüpiter ise gökyüzünün en parlak üyeleri oluyor.
Her yıl olduğu gibi, geçtiğimiz yılın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden derlediğimiz bir seçki hazırladık.
Beynin hareket kontrolünden sorumlu kısmına yerleştirilen N1 implantı
Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde önemli bir aşamaya ulaştı. Şirketin geliştirdiği N1 implantı felç geçiren hastaların düşünce yoluyla robotik kol kontrolü yapmaları için deneme onayı aldı.
N1 implantı, beynin hareket kontrolünden sorumlu motor kortekse yerleştirilen bozuk para büyüklüğünde bir cihaz. Sistem, üzerinde bulunan 1.024 elektrotla beyin sinyallerini algılayıp kablosuz aktarma yeteneğine sahip. N1 implantı ilk kez Ocak 2024’te felçli bir hastanın beynine yerleştirilmiş, katılımcı düşünceyle bilgisayar imlecini kontrol etmiş ve belirli hareketleri düşünerek bilgisayardaki görevleri yerine getirmişti.
N1, özellikle ALS ve omurilik yaralanmaları gibi hastalıklar nedeniyle boyundan aşağıdaki uzuvları motor işlevlerini kaybeden bireylere yönelik olarak geliştirildi. Alınan onaydan sonra yapılacak denemeler ile N1’in robotik kol kontrolündeki emniyet düzeyi ve pratikliği değerlendirilecek.
Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinin umut verici potansiyeline rağmen, gelişim sürecinin henüz erken aşamalarında olduğunu belirtmek gerekiyor. Klinik ortamlarda yaygın kullanıma geçmeden önce sağlık, güvenilirlik ve etkinlik açısından kapsamlı araştırmaların ve testlerin tamamlanması gerekecek.
N1 implantı, bozuk para büyüklüğünde bir cihaz
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr