Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.
Robot üreticileri Unitree ve EngineAI, Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) sergiledikleri uygun fiyatlı insansı robotlarla ileri robotik teknolojilerin gündelik hayatta kullanılmasına bir adım daha yaklaşıldığını gösterdi.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Şubat 2025'te yayımlanan Toplamlı Apartmanlar Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Araştırmalara göre Son Buzul Maksimumu dönemini takip eden buzul erimesiyle fay üzerindeki sıkışma stresi yani basıncı azaldı. Bulgular, iklim değişikliklerinin fay hareketlerini tetikleyebileceği hipotezini destekliyor.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Son bilimsel çalışmalar, Ay’ın tektonik olarak daha önceleri bilinenden daha aktif olduğuna işaret ediyor. The Planetary Science Journal’da yayımlanan araştırmaya göre Ay’ın Dünya’ya uzak yüzündeki çeşitli jeolojik yapılar son birkaç yüz milyon yıl içinde oluştu.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Kışın hava sıcaklıkları azalmaya başladığında yollar ve köprüler soğumaya başlar. Yolların hava ile temas eden kısımları yüzeyleridir, alt kısımları ise yere temas eder. Köprüler, viyadükler ve üst geçitler havada asılı olduklarından hem yüzeyleri hem de diğer kısımları havayla temas halindedir. Bu nedenle hava sıcaklığındaki değişimlerden daha kolay etkilenirler ve kışın yollara göre daha hızlı ısı kaybederler. Köprülerin yollara göre daha hızlı buz tutmasının nedenlerinden biri bu durumdur.
Bir diğer neden de yapıldıkları malzemeler arasındaki farklılıklardır. Yolların yüzeyleri asfalttır. Asfalt ham petrolün ayrıştırılması sonucu elde edilen bir petrol ürünüdür. Köprülerin üst kısmı da asfalttan oluşur, ancak yapılarında ısıyı kolay ileten metal malzemeler ve çimento da vardır. Rüzgâr ve havadaki nem yol yüzeyinin sıcaklığını etkileyen faktörlerdendir. Rüzgâr hızı ve havadaki nem oranı arttıkça yol yüzeyinin sıcaklığı azalır.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr