Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Gözde İmren ve arkadaşları, International Journal of Molecular Sciences dergisinde yayımlanan çalışmada kemik gelişiminde ciddi bozukluklara neden olan genetik bir hastalık olan SEMD’nin genetik mekanizmasına ışık tutuyor.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Mayıs 2025'te yayımlanan Ardışık Sudoku ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Peribacaları, farklı sertliklere sahip kayaların farklı oranlarda aşınması sonucunda oluşan sütun, silindir, koni ve mantar görünümlü yer şekilleridir.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Temmuz ayında çıplak gözle görülebilen gezegenlerden ikisi -Merkür ve Mars- gün batımından sonra kısa süreler görülebilirken Satürn, Venüs ve Jüpiter gece yarısından sonra sırasıyla gökyüzünde ortaya çıkmaya başlıyor.
Japonya’daki RIKEN araştırma merkezinden bilim insanları, kullanım sırasında dayanıklılığını koruyan ancak deniz suyunda saatler içinde parçalanabilen yeni bir plastik türü geliştirdi.
SpaceX, tarihindeki en zorlu uzay uçuşlarından birini başarıyla gerçekleştirdi. Starship’in roket bölümü olan Super Heavy insansız bir test uçuşunda insansız bir test uçuşunda uzaya çıktıktan sonra, atmosfere tekrar dönerek yeni ısı kalkanlarının ve yönlendirme kanatlarının yardımıyla dünyaya inmeyi başardı. Starship özellikle Ay’a veya Mars’a yolculuk yapmak için kullanılması planlanan bir uzay aracı. Bu test uçuşu, SpaceX’in yeniden fırlatılabilir roket teknolojisi geliştirme hedefine yönelik kritik bir adım oldu.
Bir roketin fırlatıldıktan sonra tekrar kullanılabilmesi uzay görevlerini daha uygun maliyetli ve sürdürülebilir hâle getirecek. SpaceX’in böylesine devasa bir roketi başarıyla yer yüzüne indirmesi bu açıdan hayli önemli bir adım. Öte yandan roketin yer yüzüne dönmesi tekrardan kullanılabilir olduğu anlamına gelmiyor. Yapısal olarak deformasyona uğrayan kısımlarının elden geçirilmesi ve tekrar uçmak için güvenli olduğundan emin olunması gerekecek. Yani sürdürülebilir uzay yolculuğu için daha yolumuz var. Starship’in fırlatma ve iniş görüntülerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
SpaceX
Diğer taraftan uzaya yönelik artan ilgiyi ticarileştirmek isteyenler de var. California merkezli uzay girişimi Vast, Haven-1 adlı ticari uzay istasyonunda lüks bir uzay deneyimi sunmayı hedefliyor. SpaceX’in Falcon roketleri yardımıyla hizmet sunmayı hedefleyen uzay oteli alçak dünya yörüngesinde dolanacak. İlk müşteriler 2026’da uzay istasyonuna seyahat edecek ve burada 10 günlük bir macera yaşayacak.
Vast Haven-1
İstasyonda dört kişilik özel kabinlerin yanı sıra, ortak bir alan, direnç bantlarıyla egzersiz sistemi ve Dünya manzarasına sahip büyük bir pencere bulunuyor. Ayrıca, ağırlıksız ortamda araştırmalar yapmak için bir laboratuvar da mevcut. Apple’ın eski tasarımcılarının tasarladığı uzay oteli yangına dayanıklı ahşap, ayarlanabilir sıcaklık ve aydınlatma seçenekleri, şişirilebilir yorgan sistemiyle rahat bir uyku gibi uzay için lüks sayılabilecek detaylar da sunuyor. Bu deneyimi yaşamak isteyenler için Vast, rezervasyon başvurularını şimdiden kabul etmeye başladı.