Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gazi Huri.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gazi Huri.
Konuğumuz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Kalay.
Konuğumuz çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Dr. Rukiye Çolak Sivri.
Konuğumuz Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Konuğumuz TÜBİTAK UZAY Enstitüsünden Ay Araştırma Programı proje yürütücüsü uzay mühendisi Dr. Burak Yağlıoğl
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Ürünleri çevreden korumak için kullanılan ambalaj malzemeleri ilk bakışta sızdırmaz gibi görünür. Ancak hiçbiri mükemmel değildir. Ambalajın içine sızan toz, nem ve mikroorganizmalar ürünlerin kullanım ömrünün kısalmasına neden olur. Örneğin ışık yayan organik diyotların (OLED) bir seneden daha uzun süre bozulmadan kalabilmeleri için, ambalaj malzemesinin içine sızan nem miktarının metrekare başına günde 10-6 gramdan az olması gerekir. Günümüzde kullanılan ambalaj malzemelerinin hiçbiri bu kadar iyi değil.
Bir grup araştırmacı içerisinde grafen (karbon atomlarından oluşan iki boyutlu katman) bulunan yeni bir plastik ambalaj malzemesi geliştirdi. Deneyler malzemenin nem sızdırma oranının günde metrekare başına 10-6 gramdan az olduğunu gösteriyor. Bu malzemeyle ambalajlanan organik diyotların raf ömrü bir yıldan daha uzun. Dr. S. Seethamraju ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları ACS Nano’da yayımlandı.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr