Skip to content Skip to navigation

Gözümüz Yanmadan Soğan Doğramak Mümkün mü?

İlay Çelik Sezer

Milan Krasula/iStock

Soğan doğrarken gözlerin yanması pek çok insanın yemek hazırlarken yaşadığı bir zorluk. Üstelik kişiden kişiye değişen hassasiyet bazı insanların işini ciddi ölçüde zorlaştırabiliyor. Bir grup araştırmacı, bilimsel yöntemler kullanarak bu sorunu kısmen de olsa nasıl bertaraf edebileceğimize ilişkin çözüm yolları ortaya koydu.

Bir soğanı kestiğimizde havaya kükürtçe zengin bileşiklerden oluşan bir karışım püskürerek yayılır. Bunlardan biri olan sin-propanetiyal-S-oksit adlı madde, gözyaşı üretiminden sorumlu olan sinirleri uyararak gözümüzün yaşarmasına neden olur. ABD’deki Cornell Üniversitesinden Jung Sunghwan ve ekibi, kahverengi soğanlar farklı keskinliklerdeki bıçaklarla farklı hızlarla kesilirken bu maddelerin etrafa nasıl püskürdüğünü ayrıntılı olarak inceledi. Bu amaçla soğanlar, ağız kalınlığı 5 ila 200 milimetre arasında değişen bıçaklar bir çeşit giyotinle 0,4 ila 2 metre yükseklikten bırakarak kesildi ve bu denemeler yüksek hızlı kameralarla görüntüledi.

Deneyin sonuçlarına göre soğanları daha keskin bıçaklarla kesmek kinetik enerjisi daha düşük ve daha yavaş damlacıklar oluşturuyor. Soğanlar kör bıçaklarla kesildiğinde ise soğanın en dış zarı, elastik bir şekilde bükülerek iç katmanın parçalanmasını önleyen bir engel gibi davranıyor ve bu da soğanın içinde basınç birikmesine neden oluyor. Sonuçta soğanın zarı kesilerek parçalandığında, gözyaşı oluşmasına neden olan madde damlacıkları bu basınç nedeniyle çok daha yüksek bir enerjiyle etrafa püskürüyor. Bu damlacıklar havayla temas edince parçalanıp daha da fazla damlacığa dönüşüyor.

Sonuçlara göre soğanların hızlı kesilmesi yavaş kesilmesine göre havaya daha fazla parçacık yayılmasına sebep oluyor. Dolayısıyla soğanları keskin bıçaklarla yavaş bir şekilde kesmenin göz yaşarmasına neden olan kimyasal maddelere daha az maruz kalınmasını sağlayacağı düşünülüyor. Ancak araştırmacılar bu neden-sonuç ilişkisini test eden herhangi bir deney yapmadı. Dolayısıyla bu sonuçların günlük hayatta soğan keserken işe yarayıp yaramayacağı belirsiz.

Kaynaklar: