Skip to content Skip to navigation

Göktaşlarının İçinde Uzay Yolculuğu

Dr. Mahir E. Ocak

johan63 / iStock

İki gök bilimcinin yaptığı çalışmalar, Güneş siteminde dolanan çeşitli gök taşlarının gezegenler arası yolculuk yapmak için kullanılabileceğini gösteriyor.

Dünya’nın manyetik alanı, yeryüzünü hem Güneş’ten yayılan hem de yıldızlar arası uzaydan gelen zararlı radyasyondan korur. Bu yüzden Dünya’nın manyetosferinin dışına çıkıldığında maruz kalınan radyasyon miktarı, önemli ölçüde artar. Bu durum, insanların güvenle uzay yolculuğu yapabilmesi için sağlığa zararlı radyasyona karşı önemler alınmasını gerektirir.

İnsanları uzay boşluğundaki radyasyondan daha iyi korumanın bir yolu, uzay araçlarındaki koruyucu katmanları artırmak. Kiev Ulusal Üniversitesinden Arseneii Kasianchuk ve Volodymyr Reshetnyk ise alternatif bir yöntem öne sürdü. Dünya’nın yörüngesine yakın yörüngelerde dolanan çeşitli gök taşları, Güneş sistemindeki yolculukları sırasında Mars ve Venüs gibi gezegenlerin de yakınlarından geçer. Kasianchuk ve Reshetnyk, bu gök taşlarının içine indirilecek uzay araçlarıyla gezegenler arası yolculuk yapılabileceğini öne sürdü. Böylece hem radyasyondan daha iyi korunulabilir hem de yakıt ihtiyacı azaltılabilir.

Araştırmacılar, Dünya’nın yörüngesi yakınlarında dolandığı bilinen 35.000 civarı gök taşının yörüngelerini inceleyerek bu gök taşlarının hangilerinin 2120 yılına kadar Venüs’e ya da Mars’a yapılacak bir uzay yolculuğunda yararlı olabileceğini tespit etti. Sonuçta gezegenler arası yolculuk etmek için kullanılabilecek yaklaşık 120 asteroit belirlendi. Bu asteroitlerin bazıları her 2-3 senede bir hem Dünya’nın hem de başka bir gezegenin yakınından geçiyor. Bazıları içinse bu süre yüz yıla kadar uzuyor. Araştırmacılara göre, bu asteroitleri gezegenler arası yolcu taşıyan trenler gibi kullanmak mümkün olabilir. Bu trenlerden birine Dünya durağında binip Mars durağında inebilir, bir başkasıyla Dünya’ya geri dönebilirsiniz. Örneğin keşfedilen asteroitlerden biri, 2079 yılında önce Dünya’nın, sonra Venüs’ün, daha sonra da Mars’ın yakınından geçecek. Bu gök taşının üzerine indirilecek bir uzay aracıyla sadece 230 gün içinde Dünya’dan Mars’a gitmek ve bu arada Venüs’ü de ziyaret etmek mümkün olabilir. Ayrıca 2080 yılında aynı rotayı ters istikamette takip edecek bir başka gök taşı da var.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.