Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.
Galaxiid/Alamy
2025’in şubat ayının başlarında dünyanın mevcut en büyük buz dağı olan A23a’dan büyük bir parçanın kopması gözleri bir kez daha bu devasa yassı buz kütlesine çevirdi. Güney Okyanusu’nda belirli bir konumda takılıp kalmasına neden olan girdap akıntısından 2024’ün aralık ayında kurtulup kuzeye doğru ilerlemeye başladığından bu yana seyri takip edilen A23a’dan kopan bu son parça, buzdağının kuzeye ilerledikçe parçalanmaya başlayacağı öngörüsünü doğrular nitelikte. Güney Georgia Adası’na doğru ilerlemekte olan buz dağının adaya çarpması hâlinde penguenlerin ve fokların beslenme alanlarının zarar görmesinden endişe ediliyor.
A23a aslında Antarktika’daki Filchner Buzul Sahanlığı’ndan 1986’da kopan A23 adlı bir buz dağının üç parçasından biri. A23’ün diğer iki parçası kıtadan uzağa doğru sürüklenip sonunda eridi. Ancak A23a, 30 yıldan uzun bir süre boyunca Güney Okyanusu’ndaki Weddel Denizi’nde sıkışıp kaldı. Sonra 2020’de serbest kaldı ve günde yaklaşık 4,8 km’lik bir hızla kuzeye doğru ilerlemeye başladı. Bilim insanları, A23a’nın sürüklenerek Antarktika kıtasıyla Joinville Takımadaları arasında bulunan, ekoloji uzmanlarının “buz dağı koridoru” adını verdiği bölgeden geçip ilerlemesini ve sonra da erimesini bekliyordu. Ancak A23a bu sefer de 2024’ün nisan ayında Güney Okyanusu’ndaki bir girdabın akıntısına kapılıp belirli bir alanda dönüp durmaya başladı. Nihayet 2024’ün aralık ayında tekrar serbest kalan A23a, Güney Atlantik’teki Güney Georgia Adası’na doğru ilerlemeye başladı.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.