Skip to content Skip to navigation

“Bilgisayar Biliminin Nobeli” Turing Ödülü Pekiştirmeli Öğrenmenin Mimarlarına

İlay Çelik Sezer

Panther Media GmbH/Alamy

Alberta Üniversitesinde bilgisayar bilimleri profesörü olan Richard S. Sutton aynı zamanda Dallas merkezli bir yapay genel zekâ şirketi olan Keen Technologies’te araştırmacı ve Alberta Makine Zekâsı Enstitüsünde bilimsel baş danışman olarak görev yapıyor.

Bilgisayar bilimi alanındaki en prestijli ödüllerden biri olan ACM A.M. Turing Ödülü yapay zekâ alanında çığır açan katkılarıyla tanınan Andrew G. Barto ve Richard S. Sutton’a verildi. Barto ve Sutton, yapay zekâ modellerinin oluşturulmasını sağlayan en önemli yaklaşımlardan biri olan pekiştirmeli öğrenmenin kavramsal ve algoritmik temellerini atmaları dolayısıyla bu ödüle layık görüldü.

Yapay zekâ alanı “ajan” oadı verilen ve çevresini algılayıp bu verilere göre eylemlerde bulunan sistemler oluşturmakla ilgilenir. Daha zeki ajanlar, belirli bir hedefe ulaşmak için daha etkili eylem yollarını seçenlerdir. Dolayısıyla bazı eylemlerin diğerlerinden daha tercih edilebilir olduğu fikri, yapay zekânın temel dayanaklarından biridir. Psikoloji ve nörolojik bilimlerden devşirilen ödül kavramı, yapay zekâ alanında ise davranışının kalitesine dayalı olarak bir ajana verilen bir sinyale karşılık gelir. İşte bu tür sinyaller aracılığıyla, ajanların daha yüksek ödül getiren davranışları öğrenme sürecine pekiştirmeli öğrenme deniyor.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.