5.900'den fazla ikizin katıldığı “Danimarkalı İkiz Dövme Kohort” çalışmasının sonucuna göre dövmeli bireyler, dövmesi olmayanlara göre cilt kanseri ve lenf kanserine daha sık yakalanıyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
5.900'den fazla ikizin katıldığı “Danimarkalı İkiz Dövme Kohort” çalışmasının sonucuna göre dövmeli bireyler, dövmesi olmayanlara göre cilt kanseri ve lenf kanserine daha sık yakalanıyor.
Northwestern Üniversitesi mühendislerinin geliştirdiği yeni küçük kalp pili bir şırınganın ucuna sığabiliyor ve vücuda cerrahi bir işleme gerek kalmadan enjekte edilebiliyor
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Nisan 2025'te yayımlanan Çit Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Colossal adlı bir biyoteknoloji şirketi, 10.000 yıl kadar önce soyunun tükendiği tahmin edilen ulukurt adlı hayvanı antik DNA kalıntılarını kullanarak klonlama teknolojisiyle yeniden canlandırdığını açıkladı. Bu açıklama bilim dünyasında büyük tartışmalara yol açtı.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Mikrodalga ışınların neden her metalle aynı şekilde etkileşmedikleri sorusunu akla getirebilir. Yanıt ise metallerin elektriksel özelliklerinde gizli.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
NASA
Ay’ın yüzeyindeki Schrödinger Çarpma Havzası’nda, boyutları ABD’nin Arizona eyaletindeki Büyük Kanyon ile karşılaştırabilir düzeyde olan iki kanyon keşfedildi.
Ay’ın Dünya’dan görünmeyen öteki yüzünde bulunan Schrödinger Çarpma Havzası’nın 3,8 milyar yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 320 km çapındaki havzanın derinliği ise yaklaşık 4,5 km. Ay’ın güney kutbunun yakınlarında bulunan bu bölge, asteroit ve kuyruklu yıldız gibi gök cisimlerinin çarpması sonucu Ay’ın yüzeyinde oluşan çarpma kraterlerinin yapısının anlaşılmasında önemli bilgiler sağlıyor.
Sonuçları yakın zamanda Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları, Schrödinger Çarpma Havzası’nın oluşmasına neden olan çarpışmadan sonra açığa çıkan kayaç parçacıklarının Ay’ın kabuk katmanında iki kanyonun oluşmasına neden olduğunu belirledi. Vallis Schrödinger ve Vallis Planck adı verilen kanyonlar, Hindistan’ın Chandrayaan-1 ve NASA’nın Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) uzay araçlarından elde edilen görüntüler kullanılarak yapılan jeolojik haritalama sonucunda keşfedildi. Vallis Schrödinger 270 km uzunluğunda, 20 km genişliğinde ve 2,7 km derinliğindeyken Vallis Planck 280 km uzunluğunda, 27 km genişliğinde ve 3,5 km derinliğinde. Ayrıca iki kanyon, Schrödinger Çarpma Havzası’nın güneyine yakın bir bölgede kesişiyor.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr