DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
ESA/Webb, NASA, CSA, A. Scholz, K. Muzic, A. Langeveld, R. Jayawardhana
2024, bilim ve teknolojinin sanatsal yönüne de tanık olduğumuz bir yıl oldu. Okyanus derinliklerinin gizemlerini çözmekten uzayın sınırlarının ötesini keşfetmeye, gezegenimizin geçmişini aydınlatmaya yönelik araştırmalardan geleceği şekillendirecek teknolojilerin geliştirilmesine kadar 2024’ün bilimsel keşiflerini ve teknolojik yeniliklerini en etkileyici şekilde gözler önüne seren kareleri sizler için bir araya getirdik.
James Webb Uzay Teleskobu’ndan Persues’a Bakış
James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen NGC 1333 bulutsusunun bu fotoğrafı, 27 Ağustos 2024’te yayınlandı. Perseus (Kahraman) Takımyıldızı’ndaki Perseus moleküler bulutunun bir parçası olan NGC 1333, yaklaşık 960 ışık yılı uzağımızda yer alıyor. Yeni yıldızların oluştuğu bir bölge olan NGC 1333, astronomik ölçekte genç yıldızlara ev sahipliği yapıyor.
Moleküler bulut olarak isimlendirilen yapılar, gaz ve tozdan oluşan yoğun ve soğuk bölgelerdir. Moleküler bulutu oluşturan toz ve gaz, kendi kütle çekimi altında içe doğru çökerken içinde yeni yıldızların oluşmasına imkân verir.
Fotoğrafta turuncu tonlarda görünen kısımlar, kızılötesi dalga boyunda ışık yayan bulutlardan kaynaklanıyor. Genç yıldızlar ise etraflarındaki toz ve gazları, mavi tonlarda aydınlatıyor.
Kızılötesi dalga boyunda gözlem yapan James Webb Uzay Teleskobu, düşük kütleli genç yıldızların yapılarının incelenmesine olanak tanıyor. Çünkü bu yıldızlar, kendilerini çevreleyen toz ve gaz bulutunun engellemesi nedeniyle görünür bölge ya da daha küçük dalga boyunda yapılan gözlemlerle tespit edilemiyor.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.