5.900'den fazla ikizin katıldığı “Danimarkalı İkiz Dövme Kohort” çalışmasının sonucuna göre dövmeli bireyler, dövmesi olmayanlara göre cilt kanseri ve lenf kanserine daha sık yakalanıyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
5.900'den fazla ikizin katıldığı “Danimarkalı İkiz Dövme Kohort” çalışmasının sonucuna göre dövmeli bireyler, dövmesi olmayanlara göre cilt kanseri ve lenf kanserine daha sık yakalanıyor.
Northwestern Üniversitesi mühendislerinin geliştirdiği yeni küçük kalp pili bir şırınganın ucuna sığabiliyor ve vücuda cerrahi bir işleme gerek kalmadan enjekte edilebiliyor
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Nisan 2025'te yayımlanan Çit Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Colossal adlı bir biyoteknoloji şirketi, 10.000 yıl kadar önce soyunun tükendiği tahmin edilen ulukurt adlı hayvanı antik DNA kalıntılarını kullanarak klonlama teknolojisiyle yeniden canlandırdığını açıkladı. Bu açıklama bilim dünyasında büyük tartışmalara yol açtı.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Mikrodalga ışınların neden her metalle aynı şekilde etkileşmedikleri sorusunu akla getirebilir. Yanıt ise metallerin elektriksel özelliklerinde gizli.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Bu fotoğraf, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunca gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-VII) sırasında çekilmiştir.
Antarktika, barışa ve bilime adanmış, hiç bir ülkeye ait olmayan, 14,2 milyon km2 yüzölçümlü, %98’i buz ile kaplı, dünyanın en kurak, en soğuk ve en rüzgârlı kıtasıdır. Dünya üzerinde biri Antarktika’da diğeri Grönland’da olmak üzere iki ana buz örtüsü bulunur.
Antarktika buz örtüsü, dünyanın en büyük buz örtüsüdür. Kıta yüzeyinin tamamına yakını bu kalın buz örtüsü altında gömülüdür. Yalnızca bazı dağların zirveleri ve nunataklar buzulun üzerinde ada gibi görünür.Nunataklar, buzul örtüsünün yüzeyindeki, buzullar ile kaplı olmayan dağ zirvelerine ve sırtlarına verilen isimdir. Bu kelime Eskimo dili kökenli bir terimdir. Antarktika buz örtüsünün hacmi 27 milyon km3'tür. Buzul örtüsünün deniz seviyesinden yüksekliği bazı bölgelerde 4.000 m’yi aşar, buzun kalınlığı ise maksimum 4.800 m’ye ulaşır. Bu nedenle ortalama rakımı 2,5 km olan Antarktika Dünya’nın en yüksek kıtasıdır. Bilim insanları tüm bu buzulların erimesi durumunda dünya genelinde deniz seviyelerinin 58 m kadar yükseleceğini tahmin ediyor.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr