Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Koku hakkında tahminde bulunmak gerçekten hayli zor olsa da yapısal biyoloji, veri analitiği ve yapay zekâ alanlarındaki gelişmeler sayesinde koku alma kodunu çözmek ve kokuyu dijitalleştirmek mümkün olabilir.
Münih, Ludwig Maximilian Üniversitesinden (LMU) Nöroimmünolog Dr. Lisa Ann Gerdes liderliğindeki bir ekip, bir tür bağışıklık hücresi olan CD8-pozitif (sitotoksik) T hücrelerinin, MS hastalığının erken aşamalarında rol oynadığını gösterdi.
Harvard Üniversitesinden Patolog James Kirby ve ekibi, 80 yıl kadar önce geliştirilmiş ancak kullanımdan kalktıktan sonra unutulan streptotrisin adlı antibiyotiğin tıbbi potansiyelini araştırıyor.
Okumanın ve yazmanın henüz söz konusu olmadığı, insanların resim yoluyla iletişim kurdukları zamanlardan kalma sanat eserlerinin bazılarında Güneş çiziminin ve Ay’ın evrelerinin tasvirlerinin yer alması, insanın 10.000 yıldan daha uzun bir süre önce gökyüzünde gördüklerine ilgi duyduğunu ve resmettiğini gösteriyor.
İki gök bilimcinin yaptığı çalışmalar, Güneş siteminde dolanan çeşitli gök taşlarının gezegenler arası yolculuk yapmak için kullanılabileceğini gösteriyor.
Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koydu.
Çin Tsinghua Üniversitesinden araştırmacılar, yapay zekâ destekli sanal bir hastane geliştirdi. “Agent Hospital” adı verilen bu hastanede dijital hastalar dijital sağlık çalışanları tarafından tedavi ediliyor. Hastanede 10.000 hasta birkaç gün içinde tedavi edilebiliyor, gerçek hayatta ise bu süre iki yılı bulabiliyor. Hastane, çeşitli muayene ve danışma odalarını kapsıyor ve doktorlar hastalık teşhisi ve tedavi planları üzerinde çalışıyor. Dijital doktorlar MedQA veri setinde %93,06 doğruluk oranına ulaşıyor. Agent Hospital, 14 doktor ve dört hemşire barındıran bir yapı ile hem öğrencilere risk içermeyen bir ortamda tıbbi eğitim sunmayı hem de sağlık hizmetlerinin daha verimli ve uygun maliyetli hale getirilmesini amaçlıyor. Ayrıca bu sanal hastanede bulaşıcı hastalıkların yayılması gibi tıbbi senaryoların simülasyonu ve risklerin önceden tahmin edilmesi gibi işlevler de bulunuyor.
Bu hastane, Stanford Üniversitesinin geçen yıl büyük ilgi gören yapay zekâ kasabasına benziyor. Stanford’un yapay zekâ kasabası, insanları temsil eden farklı dijital karakterlerin gerçek dünyaya benzer bir ortamda etkileşime geçerek becerilerini geliştirmesine olanak tanıyan bir simülasyondu.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr