Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.
Robot üreticileri Unitree ve EngineAI, Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) sergiledikleri uygun fiyatlı insansı robotlarla ileri robotik teknolojilerin gündelik hayatta kullanılmasına bir adım daha yaklaşıldığını gösterdi.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Şubat 2025'te yayımlanan Toplamlı Apartmanlar Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Araştırmalara göre Son Buzul Maksimumu dönemini takip eden buzul erimesiyle fay üzerindeki sıkışma stresi yani basıncı azaldı. Bulgular, iklim değişikliklerinin fay hareketlerini tetikleyebileceği hipotezini destekliyor.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirdiği 13 deneyden biri “Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri” (UzMAn) projesiydi. Mikroalglerin uzay ortamında oksijen üretip üretmediklerinin test edildiği projeye dair kapsamlı sonuçların 2025 yılı içerisinde açıklanması bekleniyor.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Geçtiğimiz günlerde, teknoloji dünyasını sarsan bir olay yaşandı. Önde gelen siber güvenlik firmalarından CrowdStrike’ın rutin bir yazılım güncellemesi, beklenmedik bir şekilde global çapta bir ağ kesintisine yol açtı. Bozuk kod içeren bu güncelleme, Microsoft Windows işletim sistemi kullanan birçok kurumsal bilgisayarı etkiledi. Kullanıcılar, popüler adıyla “Mavi Ekran Hatası” ile karşılaştılar ve sistemlerine erişemediler. Bu durum ulaşım, finans, kamu hizmetleri ve sağlık sektörlerinde ciddi aksamalara neden oldu.
Yaşanan kesintinin etkileri oldukça genişti. Binlerce uçuş iptal edildi veya ertelendi. Bazı kamu hizmetleri askıya alındı. Televizyon yayınları kesildi. Bankalar işlem yapamadı. Hastaneler ameliyatları ertelemek zorunda kaldı. Bu olay, tarihte görülen en büyük sistem kesintilerinden biri olarak kayda geçti. Sorun tespit edilip güncelleme geri çekilmiş olsa da etkilenen sistemlerin manuel olarak düzeltilmesi gerekiyordu. Bu süreç günler, hatta bazı kuruluşlar için haftalar sürdü. Krizi fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler sorundan etkilenen kullanıcılara problemi çözen virüslü dosyalar göndererek bilgisayarlarındaki bilgileri ele geçirmeye çalıştılar. Global olarak yaşanan bu kriz, teknoloji altyapımızın ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor. Bugün yaşanan sorun bir yazılım hatası olsa da yarın kötü niyetli bir siber saldırı olabilir.
Kaynak:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr