Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Dünya Uzay Haftası her yıl 4-10 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor. 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Uzay Haftası’nda, uzay çalışmalarının insanların yaşamına katkılarıyla ilgili toplumda farkındalık oluşturulması ve özellikle gençlerin ilgilerinin bu alana çekilmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda tüm dünyada çok sayıda etkinlik düzenleniyor.
Dünya Uzay Haftası’nın başlangıç ve bitiş tarihleri iki önemli olaya işaret ediyor. 4 Ekim 1957’de ilk yapay uydu olan Sputnik 1 uzaya fırlatılmış, böylece uzayın keşfi başlamış, 10 Ekim 1967’deyse “Uzay Antlaşması” olarak da bilinen Ay ve Gök Cisimleri Dahil Uzayın Keşfi ve Kullanımı için Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Antlaşması yürürlüğe girmişti.
Dünya Uzay Haftası etkinlikleri dünya genelinde okullar, bilim merkezleri, uzay ajansları, uzay-havacılık şirketleri, müzeler ve astronomi kulüpleri tarafından düzenleniyor. Dünya Uzay Haftasının küresel koordinatörü olan Dünya Uzay Haftası Derneği dünya genelinde gerçekleşen etkinliklere bir odak noktası sağlamak için her yıl farklı bir tema seçiyor. Ancak etkinliklerin bu temada düzenlenme zorunluğu bulunmuyor. Bu yılın Dünya Uzay Haftası teması Uzay ve Girişimcilik. Bu tema uzay endüstrisinin artan önemini, uzay alanındaki iş fırsatlarını ve uzay girişimcileri tarafından oluşturulan ortamın insanlığa katkılarını vurguluyor.
Bir etkinliğin resmî bir Dünya Uzay Haftası etkinliği sayılabilmesi için etkinliklerin Dünya Uzay Haftası sırasında gerçekleştirilmesi ve öncesinde resmî takvime kaydedilmiş olması gerekiyor. Bunun için aşağıda adresi verilen resmi siteye üye olmak ve ardından etkinlik kaydını yapmak gerekiyor.
Etkinlik kaydı yapıldıktan sonra Dünya Uzay Haftası resmî internet sitesinde (www.worldspaceweek. org) etkinlikler herkese açık olarak listeleniyor. Dünya Uzay Haftası’nın Türkiye koordinatörü olan GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, ülkemizdeki etkinlikleri koordine ediyor ve başta öğretmenler olmak üzere, etkinlik düzenlemek isteyen kişi ve kuruluşlara yol gösteriyor. Konu ile ilgili iletişim için wsw@guhem.org.tr adresine elektronik posta gönderebilirsiniz.
Dünya Uzay Haftası ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik önerileri için uzayhaftasi.com ve www.worldspaceweek.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz.