Skip to content Skip to navigation

Buradasınız

Burkulmalar Nasıl Gerçekleşir?

Pınar Dündar

Burkulmalar eklem bağlarının aşırı gerilmesi, kısmen yırtılması ya da kopması sonucunda oluşur. Eklem bağı, kemikleri eklem adı verilen birleşim noktalarında birbirine bağlayan lifli bir dokudur. Burkulmanın genellikle bilek, omuz, diz ve parmaklarda gerçekleşmesinin nedeni de budur.

Normal koşullarda, hareket ettiğimizde bağlar uzar, esner ve daha sonra eski haline döner. Ancak kapasitelerinin ötesinde zorlanırlarsa burkulma dediğimiz olay gerçekleşir. Burkulmalar spor yaparken ya da dans ederken oluşabileceği gibi yürüyüş, merdiven çıkmak gibi bazı rutin hareketler sırasında da gerçekleşebilir. Ancak suyun renkli görünmesini sağlayan mekanizma, renkli görünen başka maddelerde olduğundan biraz farklı.

Bir maddeyi renkli görmemizin nedeni yaydığı, soğurduğu ya da yansıttığı ışınların dalga boyuyla ilişkilidir. Bir madde belli bir dalga boyundaki ışığı soğurduğunda elektronları uyarılarak daha yüksek enerji seviyelerine geçer, yani soğurulan ışık elektron geçişine neden olur. Su molekülünde elektron geçişine neden olan ışınlar morötesi dalga boyundadır.

Su molekülleri kırmızı dalga boyundaki ışınları soğurduğunda, su moleküllerinin titreşim enerjisi seviyelerinde değişim olur. Suyun mavi tonlarda görülmesinin nedeni bu değişimdir. Başka birçok maddede görünür ışığın dalga boyundan daha uzun dalga boylarındaki ışınlar titreşim enerjisi seviyelerinde değişime yol açar.

Uzmanlar böyle durumlarda, burkulmanın derecesine bağlı olarak, burkulan bölgenin hareket ettirilmemesi, bandajla sarılması ve bölgeye soğuk uygulama yapılması gibi önerilerde bulunuyor. Burkulmaları önlemek için ise kas güçlendirici egzersizlerin yapılması, özellikle spor sırasında ısınma ve esneme hareketlerine yeterli zaman ayırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Kaynaklar: