Skip to content Skip to navigation

Kozmoloji (Evrenbilim)

Kozmoloji (Evrenbilim)

Buradasınız

Gök taşları, gök cisimlerine farklı açılarla çarpmalarına rağmen oluşan çarpma kraterleri genellikle dairesel şekillidir. Eliptik kraterler ise nadiren de olsa gözlenebilir.

Konuğumuz, Sabancı Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Göğüş.

Bir grup fizikçi, kozmik artalan ışımasıyla ilgili verilerde karanlık fotonların izlerini aradı. Ancak karanlık madde arasındaki etkileşimlere aracılık ettiği düşünülen bu farazi parçacıkların var olduğuna dair herhangi bir bulguya ulaşılamadı.

Güneş Sistemimizde tespit edilen ilk yıldızlararası cisme Oumuamua adı verildi. Oumuamua Hawaii dilinde “uzak bir yerden ilk defa gelen haberci” anlamına geliyor. 

Merkür: Gün doğmadan önce doğu ufkunda ayın ilk yarısına kadar gözlenebilecek. Özellikle ayın 16’sında Mars ile birbiri-ne değecek kadar yakınlaşmaları görülmeye değer. İkiliye daha yüksekte parlayan Venüs eşlik ediyor.

Bugün evrenin büyük ölçekteki yapısıyla ilgili hâlâ cevaplanmayı bekleyen sorular var: “Eğer karanlık madde varsa doğasını nasıl anlayabiliriz?”, “Karanlık enerji boş uzayın enerjisi midir, yoksa kozmolojik sabit midir?”, “Acaba karanlık madde ve karanlık enerji diye bir şey yok da genel görelilik kuramında bir hata mı var?”. 

Jüpiter, Güneş Sistemi’ndeki kütlesi en yüksek gezegen olarak bizleri, sistemin derinliklerinden gelen göktaşlarından koruyan bu kocaman komşumuzun, bilmediğimiz iki uydusu daha olduğunu keşfettik.

Sayfalar

Konuda Ara