Skip to content Skip to navigation

Astrofizik

Astrofizik

Buradasınız

Dartmouth College’dan Guaming Liang ve Robert Caldwell, karanlık maddenin doğası ile ilgili yeni bir teori öne sürdü. 

Güneş manyetik olarak son derece dinamik bir yıldızdır. Bu dinamikliğin en belirgin göstergelerinden biri yaklaşık 11 yılda bir tekrarlayan Güneş döngüsüdür. 2025 yılında da bu döngülerden birinin en etkin dönemini yaşıyoruz.

Nötrino salınımlarını (farklı nötrino türlerinin birbirine dönüşümünü) doğrulayan deneysel çalışmalar, arçacık fiziğinin standart modeli tarafından kütlesiz olduğu varsayılan nötrinoların kütleli olduğunu gösterdi.

Bir grup gök bilimci uzayda yalnız dolaşan bir kara delik keşfettikleri iddialarını destekleyen bulgulara ulaştıklarını açıkladı.

M87* kara deliğinin gölgesini çevreleyen haledeki değişim M87* kara deliği ile ilgili verilerin istatistiksel analizi, kara deliğin görünümünde zaman içinde yaşanan değişimlere açıklama getiriyor.

Son bilimsel çalışmalar, Ay’ın tektonik olarak daha önceleri bilinenden daha aktif olduğuna işaret ediyor.  The Planetary Science Journal’da yayımlanan araştırmaya göre Ay’ın Dünya’ya uzak yüzündeki çeşitli jeolojik yapılar son birkaç yüz milyon yıl içinde oluştu.

Münih’teki Max Planck Fizik Enstitüsünden Hans Böhringer ve ekibi evrendeki bilinen en büyük yapıyı tespit etti. Quipu adı verilen yapının kütlesi 200 katrilyon Güneş kütlesine denk ve yaklaşık 70 galaktik süperküme barındırıyor.

Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsünden gök bilimcilerin yaptığı çalışmalar, Ceres’in yüzeyindeki organik maddelerin kökeninin cüce gezegenin yüzeyinden püsküren tuzlu sıvılar olmadığına işaret ediyor. 

Sayfalar

Konuda Ara