Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> deutorostomia> chordata> craniata> gnathostomia> tetrapoda> mammalia> eutheria> carnivora>

1. Subordo (Alttakım): Fissipedia (Karasal Etçiller)

Kara yaşamına uyum yapmışlardır. Üyeler kuvvetli yapıdadır. Parmaklar ayrıktır ve ucundaki sivri tırnaklarla birlikte, bir pençe şeklini almıştır.

1. Familia (Aile): Mustelidae (Gelincikler)
Vücutları uzun ve ince yapılıdır. Kuyrukları uzun, kulakları yuvarlak yapılıdır. Tırnakları, parmakların içine doğru çekilemez. Bazı türlerde iki ayak üzerine kalkarak etrafı izleme davranışı görülür.


Mephitis mephitis
(kokarca)

Vormela peregusna
(alaca sansar)

Martes spp
. (sansar)

Mustela nivalis

(gelincik)

Meles meles
(porsuk)

Lutra lutra
(su samuru)

2. Familia (Aile): Procyonidae (Rakunlar)
Kuyrukları çok uzun olup, bazılarında tutunucu özelliktedir. Gözleri büyüktür. Bazıları omnivor beslenirler.

Procyon lotor
(rakun)

3. Familia (Aile): Ursidae (Ayılar)
En büyük karasal etçillerdir. Vücutları güçlü yapıda, başları uzun, kulakları kısa, gözleri ve pençeleri büyüktür. Koku alma duyuları çok iyi gelişmiştir. Ayak tabanları kıllıdır. Omnivor beslenirler. Pandalar, tamamen otçul beslenirler.


Ursus arctos
(boz ayı)

Ailuropoda melanoleuca
(panda)

Ursus maritimus
(kutup ayısı)

4. Familia (Aile): Viverridae (Firavun Sıçanları)
Ayak tabanları kıllarla örtülü ya da yarı çıplaktır. Bacakları kısa, kulakları küçük, kuyrukları uzundur. Bazıları tırmanıcı, bazıları kazıcıdır. Bazı türler, kobra gibi en zehirli yılanları bile avlayabilirler. Ancak, bu yılanların zehirlerine karşı bağışık değillerdir.


Herpestes spp.
(firavun sıçanı)

5. Familia (Aile): Hyaenidae (Sırtlanlar)
Dış görünümleri köpeklere benzer. Baş büyük, çeneler kuvvetli, çiğneme kası (Masseter kası) ve boyun kasları iyi gelişmiştir. Leşlerle beslenirler. Koku alma duyuları çok iyi gelişmiştir. ön bacakları arka bacaklardan daha uzun ve kuvvetlidir. Tırnaklarını geriye çekemezler. Gececil yaşarlar.


Hyaena hyaena
(çizgili sırtlan)

Crocuta crocuta
(benekli sırtlan)

6. Familia (Aile): Canidae (Köpekler)
Erkekler, dişilerden daha iri yapılıdır. Baş uzun, kulaklar üçgen şeklinde sivri yapıda ve kuyrukları uzundur. Tırnaklar bütünüyle içeri çekilemez. Sürüler halinde yaşarlar. Koku alma duyuları çok iyi gelişmiştir. Oldukça hızlı ve çevik avcılardır. Erkeklerin ağaç diplerine bıraktıkları idrar, avlanma ve beslenme alanlarıyla, izledikleri yolu belirler. Aile üyelerinden yalnızca rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides) olarak bilinen tür, kış uykusuna yatar.


Canis lupus
(kurt)


Canis mesomelas
(gümüş sırtlı çakal)

Vulpes vulpes
(kızıl tilki)

Vulpes (Fennec) zerda
(uzun kulaklı çöl tilkisi)
Canis lupus familiaris
(evcil köpek)

7. Familia (Aile): Felidae (Kedigiller)
Aslanlar dışında, dişiler ve erkekler birbirlerine benzer görünümdedir. Aslanların erkeklerinde, dişilerde olmayan bir yele bulunur. Her iki eşeyde de bulunan anal bezler, yaşam alanını işaretlemeye ve eş bulmaya yarar. Kıvrık yapıdaki tırnaklar, yürürken geri çekilebilir, saldırı anındaysa öne çıkarılır. Koku alma, görme ve işitme duyuları son derece iyi gelişmiştir. Retinalarında hem çubuk hem de çomakçık hücrelerinin olması sayesinde, renkleri görebilirler. Beslenmeleri neredeyse bütünüyle etçildir. Denge duyuları çok iyi gelişmiştir. Hızlı koşuculardır. özellikle çitanın, koşarken saatte 110 km. hıza ulaşabildiği bilinmektedir. Avustralya ve Madagaskar dışında dünyanın her yerinde yaygındırlar.


Felis concolor
(puma)

Felis silvestris
(yaban kedisi)

Felis (Lynx) lynx
(vaşak)

Panthera pardus
(leopar)

Panthera (Uncia) uncia
(kar leoparı)

Panthera tigris
(kaplan)

Felis (Panthera) leo
(aslan)

Acinonyx jubatus
(çita)

Felis (Panthera) onca
(jaguar)

Felis caracal
(karakulak, step vaşağı)
 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002