Skip to content Skip to navigation

Gökbilim ve Uzay Araş.

Gökbilim ve Uzay Araş.

Buradasınız

Temmuz ayında çıplak gözle görülebilen gezegenlerden ikisi -Merkür ve Mars- gün batımından sonra kısa süreler görülebilirken Satürn, Venüs ve Jüpiter gece yarısından sonra sırasıyla gökyüzünde ortaya çıkmaya başlıyor.

Curiosity’nin üzerinde dolaştığı sülfat bakımından zengin topraklardan topladığı sondaj örnekleri ile ilgili verileri analiz eden araştırmacılar, Gale kraterinde siderit (FeCO3) rezervi keşfetti.

Haziran ayının başında Merkür ve Jüpiter Güneş'in batışından hemen sonra ufkun üzerinde görülebilirken Mars gece yarısına kadar gökyüzünün hâkimi oluyor. Şafak vakti gökyüzünde olan Venüs ve Satürn ise ayın ilk günlerinde ufka son dereceyakın.

James Webb Uzay Teleskobu ve Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak yapılan çalışmalar sonucunda Neptün’deki auroralar ilk kez gözlemlendi.

Bundan yaklaşık 20 yıl öncesine kadar birkaç kuşak, Güneş sisteminde dokuz gezegen olduğunu öğrenerek büyüdü: Bugün bildiğimiz sekiz gezegen ve Plüton. Plüton’un artık bir gezegen olmadığına karar verildi. Bu, birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratan bir karar olsa da bilimsel olarak mantıklı bir açıklaması vardı ve zamanla çoğu insan bunu kabullendi. Şimdiyse yeni bir dokuzuncu gezegen bulmanın eşiğine gelmiş olabiliriz.

 Merkür, Venüs ve Satürn mayıs ayında şafak vakti gökyüzünde görülebiliyorlar. Mars ve Jüpiter ise gün batımından sonra gökyüzünde. Mayıs ayı boyunca etkinliğini devam ettiren Eta Aquarid Gök Taşı Yağmuru da 5 Mayıs’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor.

Bir grup yer bilimci Avustralya’nın kuzeybatısındaki Pilbara bölgesinde meteorit çarpmasıyla oluşmuş bir krater keşfetti.

Bugüne kadar keşfedilen ötegezegenlerin özelikleri incelendiğinde iki ayrı popülasyon eksikliği dikkat çekiyor. Araştırmacılar, bu popülasyon eksikliklerini açıklamak için çeşitli hipotezler öne sürmeye başladı.

Sayfalar

Konuda Ara