Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> deutorostomia> chordata> craniata> gnathostomia> tetrapoda> mammalia> eutheria>

5. Ordo (Takım): Artiodactyla (Çift Toynaklılar)

İyi gelişmiş olan 3. ve 4. parmaklar toynak taşır. Birinci parmak, hiç oluşmamıştır. Diğer parmaklar da bazı türlerde körelmiştir. Parmakları ucuna basarak yürürler. Köprücük kemikleri bulunmaz. Gözleri büyüktür ve renkleri çok iyi ayırt ederler. İşitme ve koku alma duyuları çok iyi gelişmiştir, kulaklarını sesin geldiği yöne doğru çevirebilirler.

Subordo (Alttakım): Nonruminantia (Geviş Getirmeyenler)
Mideleri 1 ya da 3 gözlü olup, geviş getirme için özelleşmiş olan 4 özel odacık bulunmaz.

1. Familia (Aile): Suidae (Eskidünya Domuzları)
Baş uzun, gözler küçük, bacaklar kısa ve incedir. Burun hareketlidir ve ucunda kıkırdak ya da kemik yapıda bir disk taşır. Alt çenedeki köpek dişleri, özellikle erkeklerde uzun ve yukarıya doğru kıvrıktır. Toprağı eşeleyerek beslenirler. Kuyruk ucundaki kılları uzun ve süpürge şeklindedir. Omnivordurlar.


Sus scrofa (yaban domuzu)

2. Familia (Aile): Hippopotamidae (Su Aygırları)
Ağız büyük, kulaklar hareketli ve küçüktür. Gözleri üst konumlu olup, yukarıya bakar. Bacaklar kısa, kuyruk kısa ve yuvarlaktır. Vücut üzerinde kıl bulunmaz. Salgı bezleri bakımından zengindirler. Bitkisel beslenirler. Kör bağırsakları ve safra keseleri bulunmaz. Özellikle alt çenedeki köpek dişleri uzamıştır. Suya dalışta burun delikleri kapatılır. Çiftleşmeleri su içerisinde gerçekleşir.


Hippopotamus amphibius (su aygırı)


Subordo (Alttakım): Tylopoda (Topuk tabanlılar)

1. Familia (Aile): Camelidae (Develer)
Bacakları uzun ve yuvarlak yapılıdır. Parmaklar, arka kısımda topuk benzeri bir yapı şeklinde birleşir. Kılları yumuşaktır. Burun koni şeklinde olup, burun delikleri kapatılabilir. Alyuvarları oval şekilli olan tek memeli grubudur. Hörgüçlü olan türler, hörgüçlerde biriken yağdan enerji ve su ihtiyaçlarını karşılarlar.


Camelus dromedarius (tek hörgüçlü deve)

Llama spp.
(lama)

Camelus bacterianus
(çift hörgüçlü deve)

Subordo (Alttakım): Ruminantia (Geviş getirenler)
Mide 4 odalıdır. Mide odaları sırasıyla: Rumen (işkembe), Retikulum (börkenek), Omasum (şirden) ve Abomasum (kırkbayır) şeklindedir.

1. Familia (Aile): Cervidae (Geyikler)
Boynuzları oldukça tipiktir. Birkaç ilkel türü dışında, tümünün erkek bireylerinde mutlaka boynuz bulunur. Ren geyiklerinin dişileri de boynuz taşır ve bunların boynuzları yeniden oluşurken, boynuza yeni dallar eklenir.


Cervus elaphus
(kızıl geyik)

Cervus (Dama) dama (alageyik)

Capreolus capreolus
(karaca)

Rangifer tarandus
(Ren geyiği)

Moschus moschiferus
(misk keçisi)

2. Familia (Aile): Giraffidae (Zürafalar)
Baş küçük, gözler büyük, kirpikler uzun, burun dar, dil uzun ve hareketli, üst dudaklar çıplak ve hareketli, alt dudaklar kıllarla örtülüdür. Burun delikleri kapatılabilir. Boyunları oldukça uzundur (okapi hariç). Arka üyeler, ön üyelerden kısadır. Kuyruk ucunda, püskül şeklinde kıllar bulunur.


Giraffa camelopardalis (zürafa)

Okapia johnstoni
(okapi)

3. Familia (Aile): Antilocapridae (Antiloplar)
Bacaklar uzun, kuyruk kısadır. Dallı boynuzlar her yıl dökülür ve yenileri oluşur. Tehlike durumunda, kuyruk çevresindeki beyaz kıllar dikleştirilir ve ışığı yansıtarak sürüdeki diğer bireyler uyarılır. çok iyi koşuculardır, kalpleri de bu nedenle büyüktür. Safra keseleri bulunur. Kuzey Amerika'da yaşarlar ve soyları tükenmek üzeredir.


Antilocapra americana (Amerikan antilobu)

4. Familia (Aile): Bovidae (Boynuzlular)
Gözler genellikle büyüktür. Geyiklerinkinden farklı olarak kemiksi öz taşıyan, 2-4 arası boynuz bulunur. Herbivordurlar, bazı türler çok fazla su içerler.


Tragelaphus spp. (kudu)

Bison bison
(bizon)

Gazella spp.
(ceylan)

Ovis ammon
(yaban koyunu)

Capra spp.
(keçi)

Bubalus arnee
(manda)

Bos taurus
(sığır)
 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002