Temel Parçacıklar > Dört Tür Etkileşim
 

Kuvvet, iki parçacık arasında ve kuvvet taşıyıcı parçacıklar aracılığıyla yer alan etkileşmenin ölçüsü. Dolayısıyla, bu terimi kullanmak için, en az iki parçacığın varlığı gerekiyor. Halbuki bazen bir parçacık kendi halinde durur veya hareket ederken, kendi dışındaki hiçbir parçacığın etkisi olmaksızın, bozunup farklı parçacıklara dönüşüyor. Veya karşıt parçacıklar bir araya geldiklerinde, birbirini yokediyor. Bu olayların sorumlusu da keza, kuvvet taşıyıcı parçacıklar. Etkileşim, kuvvete ek olarak bu olayları da kapsayan, daha genel bir kavram veya terim. Fakat kuvvet ve etkileşim sözcükleri genellikle eşanlamlı olarak kullanılıyor. Bunu hepimiz yapabiliriz, yeter ki aradaki farkın farkında olalım.

En hafif nesli oluşturan I. neslin üyeleri olan iki kuarkla iki lepton; yani yukarı ve aşağı kuarkla, elektron ve nötrinosu; yalnızca bu dört parçacık; söz konusu dört etkileşimin aracılığı veya dört kuvvetin etkisiyle, daha üst düzeyde karmaşık, 'görünür madde parçacıkları' oluşturuyor. Veya yine bu dört kuvvetin etkisiyle; birbirlerine bozunabildikleri gibi, karşıtlarıyla bir araya geldiklerinde birbirini yok edebiliyor. Oluşturdukları görünür madde parçacıklarının da birer karşıt madde parçacığı var ve bu karşıt parçacıklar, ilgili kuark veya leptonların karşıtlarından oluşuyor. Karşıt parçacıklar, tıpkı madde parçacıkları gibi davranıyor; fakat onlarla kütle ve spinleri aynı iken, elektrik yükleri zıt işaretler taşıyor. Dolayısıyla elektrik yükü nötür olan bazı karmaşık parçacıklar, kendi kendilerinin karşıtı olabiliyor vs.

Fakat evrende karşıt madde yapıları gözlenemiyor ve dolayısıyla bu aşamada: Madde ve karşıt madde, birbirine zıt olmakla beraber, tam olarak eşit olduğuna göre; "evrende niye karşıt maddeye oranla bu kadar daha çok madde var?" diye sorulabilir. Bu sorunun henüz tatmin edici bir yanıtı yok. Ancak söz konusu durumun; evrenin ilk oluşumu sırasındaki parçacık üretimi süreçlerinin, termodinamik denge durumu civarında yer alan salınımlar nedeniyle, üçlü kuark gruplarından oluşan baryonlar lehine gelişmiş olmasından kaynaklandığı sanılıyor.