Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> protostomia> eucoelomata>

19. Phylum (Şube): Mollusca (Yumuşakçalar)

Şizosöl tipte gerçek bir sölom boşluğu görülür. Vücutları segmentsizdir, üç belirgin bölgeden oluşur: baş, kaslı ayak ve visceral kitle (organlar). Dorsal vücut duvarında Manto bulunur. Manto boşluğuna sindirim, boşaltım ve üreme sistemlerinin ürünleri atılır. Bazı gruplarda manto boşluğu değişikliğe uğrayarak akciğerleri meydana getirmiştir. Manto aynı zamanda, kabuk salgılar. Salgılanan kabuk 3 tabakadan meydana gelir:
1. Periostracum: Colchidin proteininden meydana gelir.
2. Prizmatik tabaka: Protein matrix içerisinde yer alan CaCO3 prizmalarından oluşur.
3. Nacreus tabakası: Ardışık olarak bulunan CaCO3 ve organik tabakalardan meydana gelir. Bazı türlerde inci oluşumu da bu tabakada gerçekleşir. Hayvan yaşlandıkça bu tabakanın kalınlığı artar.

Midyeler hariç tüm üyelerde, rendeleyici organ olan Radula bulunur.
Şube genelinde açık dolaşım sistemi görülür. Sadece Gastropoda'da kapalı dolaşım sistemi görülür. Dolaşım sisteminde, Aort ve diğer kan damarları, sinüsler, 3 odacıklı bir kalp ve solunum pigmentleri (Hemoglobin) taşıyan kan mevcuttur. Gaz değişimi vücut yüzeyi, solungaçlar, akciğerler ve manto ile gerçekleştirilir.
Çizgili kas ilk defa bu grupta ortaya çıkar. Vücutlarında hem çizgili hem de düz kaslar bulunur. Boşaltım sisteminde metanefridium görülür.
Sinir sistemi, subepidermal plexus (deri altı sinir ağı) şeklindedir. Bu şubede ilk defa kafadan bacaklılarda "kamera göz" ortaya çıkar. İğne deliği göz tipine de yine bu grupta rastlanır.

Şube kapsamında 8 sınıf incelenir:
1. Classis: Polyplacophora (Genus: Chiton, Cryptoplax)
2. Classis: Solenogastres (Genus: Neomenia, Anamenia)
3. Classis: Caudofoveata (Genus: Chaetoderma)
4. Classis: Monoplacophora (Genus: Neopilina)
5. Classis: Gastropoda (Karından bacaklılar)
6. Classis: Bivalvia (Midyeler ve İstiridyeler)
7. Classis: Scaphopoda (Genus: Dentalium, Antalis)
8. Classis: Cephalopoda (Kafadan bacaklılar)

 

 

TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002