Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> protostomia> eucoelomata> mollusca>

6. Classis (Sınıf): Bivalvia (Midyeler ve İstiridyeler)

Midyelerde, salyangozların aksine baş bölgesi ve radula bulunmaz. Sınıfın en tipik özelliği, kazıcı ayaklarının bulunması ve vücutlarının yandan basık olmasıdır. İki kabuk (valvler), arka taraftan menteşe ligamentleri ile birbirine bağlanmıştır. Bu nedenle kabuk sadece ön kısımdan açılabilir. Abductor kaslar da ligamentlere zıt çalışarak, kabukları çeker ve kapalı yapıya sağlamlık kazandırır.
Vücut içerisine alınan suyun süzülmesiyle beslenilir. Besin partikülleri ve mukusun birbirine karışması, midede bulunan Kristal kalem'in dönme hareketiyle sağlanır.
Pecten cinsinde, manto kenarında çok sayıda mavi renkli göz bulunur. Bu gözler, kornea, lens ve retina taşır.
Pinctata cinsine ait bazı istiridye türlerinde, inci üretilir. İnci oluşumu, manto ve kabuk arasına giren herhangi bir cismin, manto tarafından salgılanan sedef tabakasıyla etrafının çevrilmesinden ibarettir.


Mytilus

Pecten

Unio

Bazı türler, kabuklarının üzerinde bulunan güçlü dişleri sayesinde, gemileri delebilir. Mytilus edulis (adi midye), salgıladığı Byssus iplikçikleri ile tutunma sağlar.
Midyelerin sınıflandırılmasında solungaçlarının durumu, kabuğun menteşe tarzı ve abductor kaslar gibi farklı özelliklerden yararlanılır.

Sınıf dahilindeki takımlar (Ordo'lar):
1. Solungaçlarına göre: Protobranchia, Filibranchia, Septibranchia, Eylamellibranchia
2. Kabuğun menteşelerine göre: Taxodonta, Heterodonta, Unionoidea
3. Abductor kaslara göre: Diymaria, Anisomyaria, Monomyaria

 

 

TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002