Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> protostomia> eucoelomata> arthropoda> mandibulata> hexapoda>

1. Subclassis (Alt sınıf): Apterygota (=Ametabola) (Kanatsızlar)

Kanat taşımayan bu böceklerde başkalaşım da yoktur ve ergin halde sadece üreme organları olgunlaşır. Tamamında çiğneyici ağız tipi görülür ve hepsi karasaldır. Bacak tipleri koşucu-yürüyücüdür. Çoğu grupta nokta gözler, iki grupta ise petek gözler bulunur.
İlk 3 takım, "Entognatha" kümesi altında incelenir. Bunlarda ağız üyeleri, dudak ve yanak parçalarının kaynaşmasıyla oluşmuş bir kese içerisinde bulunur. Bileşik gözler körelerek, nokta gözlere indirgenmiştir.

1. Ordo (Takım): Diplura (Çatal kuyruklular)
Gözleri körelmiştir. Boncuk veya ip şeklinde, gerçek segmentli antenleri bulunur. Abdomenin son kısmında, "cercus" adı verilen iplik veya kıskaç şeklinde bir yapı taşırlar. Küçük böcekler, algler, mantarlar ve çürümüş bitkilerle beslenirler.
Vücutlarının üzerinde genellikle tüyler, bazen de pullar bulunur. Derilerinde pigment yoktur ve yaşam boyu deri değiştirirler.


Campodea

Japyx

2. Ordo (Takım): Protura (Duyarga bacaklılar)
Antenleri ve gözleri bulunmaz. İlk bacak çiftinin anten formunu alması nedeniyle, geriye kalan 2 bacak çifti ile yürüme sağlanır. Besinlerini, ağız parçaları üzerinde bulunan ve "stilet" adı verilen iğnemsi yapı yardımıyla emerek alırlar. Abdomen sonunda cercus bulunmaz. Ancak bu gruba özgü olarak, eşeysel açıklık son abdomen segmentinde konumlanmıştır. Trake sistemi bulunmaması nedeniyle, deri solunumu yapılır.
Genus: Acerentulus, Eosentomon

3. Ordo (Takım): Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar)
Kısa ve kaslı antenlerinin üzerinde duyu almaçları bulunur. Antenler ve gözler arasında, bu takıma özgü olan ve nem algılamada görevli olduğu düşünülen "postantenal organ" konumlanmıştır. Grubun bazı üyelerinde bileşik gözlere ve stilete rastlanır.
Abdomen 6 segmente indirgenmiştir. Abdomenin alt kısmında su alımı, solunum ve tutunmada görevli olan "ventral tüp" bulunur. Yine aynı bölgede bulunan "retinakulum", tutunmada görevli bir diğer organdır. Abdomenin 4. segmentinde ise sıçrama organı olan "furkula=furca" bulunur. Tehlike anında, vücudun üst kısmında bulunan açıklıklardan hemolenf sıvısı fışkırtılır. Bazı türler ışık çıkarabilir. Solunum deriyle yapılır.


Sminthurus

Podura

Entomobrya

4. Ordo (Takım): Thysanura (Kıl kuyruklular)
Abdomen sonunda bulunan 3 adet tüylü uzantı, bu takıma özgüdür. Bu uzantılardan ortada bulunan, diğerlerine göre daha uzun yapılıdır ve "epiprok" adını alır. Trake sistemleri birbirine enine olarak bağlı değildir.
Vücutlarını örten pullar nedeniyle gümüş renginde görünürler. Özellikle fosil formlarında, daha sonra kanatları oluşturduğu düşünülen "paranotum" çıkıntıları bulunur. Sık deri değişimi görülür. Deri değişimi esnasında, yitirilen üyeler de rejenere edilir.


Thermobia

Lepisma

 

 

TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002