Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> protostomia> eucoelomata>

25. Phylum (Şube): Arthropoda (Eklem bacaklılar)

Hayvanlar aleminin en geniş şubesidir ve tüm bilinen türlerin yaklaşık ¾'ünü içerir. Fosil kayıtları, Prekambriyen'den beri dünya üzerinde olduklarını göstermektedir. Gerçek ve şizosöl tipte bir sölom boşluğu, triploblasti ve çoğunlukla superfisiyal segmentasyon görülür. Bazı ilkel formlarda spiral segmentasyon görülebilir.


Segmentli vücutları, eklemli üyeleri ve oldukça iyi gelişmiş organ sistemleri bulunur.
Heteronom metameri görülür. Vücut segmentleri, birbirleriyle kaynaşarak Tagmata adı verilen vücut bölümlerini oluşturur: Cephalon (Baş), Thorax ve Abdomen. Genel olarak her segmentte bir çift üye bulunur. Ancak çeşitli gruplarda üyelerin sayısında değişiklik veya üyelerde çeşitli amaçlara yönelik değişiklikler görülebilir. Kasları çoğunlukla çizgilidir ve bu şubede hücreler asla sil taşımaz.

Ergin bireylerde sölom boşluğu indirgenerek, sadece gonadların etrafında yer alır. Vücut boşluğu Haemocoel halindedir. Bu boşluğun içi, hemolenf ile dolmuş durumdadır.
Kitin ağırlıklı olup, protein, lipid ve CaCO3 yapıdaki kütikuladan oluşan bir dış iskelet bulunur. Dış iskelet, savunma ve dayanıklılık sağlaması ve su kaybını önlemesine karşın, vücut büyümesini önlediği için; periyodik aralıklarla Ecdysis adı verilen deri değişimi görülür. Bu olay, Juvenil hormonu ve ecdyson gibi hormonlarla, enzimlerin kontrolü altındadır. Şubenin hemen tüm üyelerinde gözler oldukça gelişmiştir.

Ağız ve anüs gelişmiştir. Sindirim sistemi tam ve tek yönlüdür. Açık dolaşım sistemi görülür. Kılcal damarlar bulunmamaktadır. Gaz değişimi; deri yüzeyi, solungaçlar, trake sistemi veya kitapsı akciğerler ile gerçekleştirilir. Boşaltımda Coxal, Maxillar ve Antennal bezler ile Malpighi tübülleri görevlidir.

Eşeyler ayrıdır. Karasal formlarda iç döllenme ve çoğunlukla bir metamorfoz evresi görülür. Bazı gruplarda partenogenez, bazı gruplarda ise neoteni görülebilir.

1. Subphylum (Alt şube): Trilobitomorpha
2. Subphylum (Alt şube): Chelicerata (Keliserliler)
3. Subphylum (Alt şube): Mandibulata (Mandibullular)

* Eklembacaklıların yaşam başarıları neden bu denli yüksek?

 

 

TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002