Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> deutorostomia> chordata> acrania> urochordata>

SALPA ve DOLIOLUM'DA DÖL DEĞİŞİMİ

Salpa:

Kemiksi dokuya sahip olmayan bu tunikatlar, şubenin diğer üyelerinin aksine planktoniktir.
Salpalar jelatinimsi, çoğunlukla şeffaf ve silindirik bir yapıya sahip olmaları nedeniyle deniz analarına benzerler. Yaşam döngülerinde, üreme yeteneğinde oldukları süre boyunca koloniler oluştururlar. Koloniler bazı türlerde uzun ve zincir şeklinde, bazılarında ise halka şeklinde olabilir. Ortalama bir türün bireysel gelişimi saatte vücut uzunluğunun %10'nu kadardır. Tüm hayat döngülerini 48 saatte tamamlayabilirler.
Salpalar eşeyli ve eşeysiz formlar arasında döl değişimi gösterirler. Eşeysiz halde iken soliter (bireysel) bir yaşam sürerken, eşeyli formlarında, koloni oluştururlar. Dişi serbest hale geçmeden önce bir veya iki yumurta bırakır ve boyutça daha büyük olan erkek bireylerle çiftleşme gerçekleşir. Olgunlaşan embriyolar serbest kalırlar ve eşeysiz olarak yeni tomurcuklar üretmek üzere, bağımsız ana kuşaklar olarak gelişirler.

Ana kuşak (oozooid) bir eşeye ve eşey organlarına sahip değildir. Vücudunun arka alt kısmından tomurcuklanma yoluyla oluşan zincirden, hermafrodit olan Blastozooidler kopar. Ovaryum ve testisleri gelişen bu eşeyli kuşağın oluşturduğu yumurtalardan embriyolar meydana gelir. Embriyolar gelişerek ana kuşağı oluştururlar ve döngü böylece devam eder.
Salpanın döl değişiminde metamorfoz yoktur. Ancak eşeyli ve eşeysiz çoğalmanın birbirini takip ettiği metagenez görülür.

Doliolum:

Eşeyli kuşak soliter yaşar. Oluşan yumurtalardan çıkan kuyruklu larvalar metamorfoz sonucu Oozooidleri meydana getirir. Fıçı şeklindeki bu ana kuşak tıpkı Salpa'daki gibi tomurcuklar meydana getirir ve bunlar zincirin yan tarafına geçerek, besleme ve solunumdan sorumlu Trofozooidleri oluştururlar. İkinci göçmen tomurcuklar zincirin ortasına geçerek, yetiştirici görevdeki Forozooidleri oluştururlar. Zincire en son göç eden tomurcuklarsa, üremeden sorumlu Gonozooidleri oluşturur. Bu üç birey tipini bir arada taşıyan kuşağa "polimorf eşeyli kuşak" denir. Bu eşeyli kuşağın yumurta bırakması sonucu döngü yeniden başlar. Doliolum'da metagenez şeklinde döl değişimine ek olarak, bir de metamorfoz görülür (Salpa'dan fark).

 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002