Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  
protista>

CHROMISTA (Algler) - KINGDOM (Alem): PROTISTA

"Chromista" kelimesi, "renkli" anlamına gelmektedir. Ancak, bu grubun içinde bulunan küfler gibi bazı canlılar, renksizdir. Chromista, büyük çoğunluğu fotosentetik olmasına karşın, bitkiler alemiyle yakın akraba değildir. Çünkü bitkilerin aksine klorofil-c taşırlar ve sentez ürünlerini nişasta formunda depolamazlar. Kloroplastları, sitoplazma içerisinde serbest olarak değil, granüler endoplazmik retikulum üzerinde bulunur. Ayrıca, klorofile ek olarak, bitkilerde bulunmayan başka pigment maddeleri de taşırlar. Çeşitli gruplara özel renkleri de, bu pigment maddeleri verir. Bitkilerdeki gövde elemanlarına benzeyen, ancak damar (vasküler) dokusu taşımayan, özelleşmemiş vücut bölümlerine "tallus" adı verilir.

Üremeleri, ikiye bölünme, tomurcuklanma, ana bitkinin büyümesi, spor hücrelerinin ya da eşey hücrelerinin üretilmesi şeklinde gerçekleşir.

Fotosentetik algler, sucul ortamların birinci derecedeki üreticileri oldukları için, çok önemlidir. Alglerin bir diğer önemi de, birçok sucul canlının besin kaynağını oluşturmalarıdır. Ayrıca, çeşitli endüstri alanlarında kullanılan bazı hammaddeler de, yine alglerden elde edilmektedir. Yaşamı sona eren alglerin dış iskeletleri, dibe çökerek, denizel kayaçların yapısına katılır.

1. Phylum (Şube): Pyrrophyta (=Dinophyta) (Ateş rengi Algler)
2. Phylum (Şube): Chrysophyta (=Chromophyta) (Altın rengi Algler)
3. Phylum (Şube): Silicoflagellata
4. Phylum (Şube): Sagenista (Balçık Algleri)
5. Phylum (Şube): Chlorophyta (Yeşil Algler)
6. Phylum (Şube): Phaeophyta (Kahverengi Algler)
7. Phylum (Şube): Rhodophyta (Kırmızı Algler)
8. Phylum (Şube): Oomycota (=Mycophyta) (Su Küfleri, Algsi Mantarlar)
9. Phylum (Şube): Haptophyta (=Prymnesiophyta)

TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002