Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  
protista> chromista>

6. Phylum (şube): Phaeophyta (Kahverengi Algler)

Kahverengi algler ya da esmer su yosunları, 30 metreye ulaşabilen boylarıyla, en iri yapılı alglerdir. Ancak tropik denizlerde bulunan türlerinden bazıları, mikroskobik boylarda da olabilir. Neredeyse tamamı denizeldir. Kayalık sahillerde, sıklıkla soğuk ve ılıman sularda yaşarlar. Tropik bölgelerde yaşayan kahverengi alg sayısı azdır. Yaşam döngülerinde, eşeyli ve eşeysiz üremenin birbirini takip ettiği bir "döl almaşı" görülür.


Fucus spp.

Ectocarpus spp.

Dictyota spp.

Fotosentez yapan kara bitkilerinde bulunan klorofil -a'ya ek olarak "klorofil -c", kloroplasta ek olarak da "fukoksantin" pigmentini taşırlar. Kendilerine özgü olan renkleri, fukoksantin pigmenti tarafından oluşturulur. Bitkilerden bir diğer önemli fark, kahverengi alglerin fotosentez ürünlerinin nişasta olarak değil, manitol (manik asit alkolü), laminarin (bir polisakkarit), algin (musilajlı bir madde) ve yağ olarak depolanmasıdır. Kök, gövde ve yaprak gibi yapıların oluşumuna ek olarak, ileri yapılı bazı türlerde meristem benzeri dokulaşma ve özelleşmiş bazı hücreler görülür.
Birçok deniz canlısına besin ve yumurtaları için korunak sağlarlar. Besin değeri açısından zengin olmaları nedeniyle, besin endüstrisinde de kullanılırlar.


Sargassum spp.

Macrocystis pyrifera

Turbinaria spp.
 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002