Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

5. Phylum (Şube): Chlorophyta (Yeşil Algler)

Hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen, bir ya da çok hücreli organizmalardır. Birçok bilim adamı tarafından, bitkiler alemindeki türlerin atası kabul edilirler. Farklı şekillerde kloroplastları, klorofil -a ve -b taşır. Fotosentez ürünleri, yağlar ve nişasta şeklinde depolanır. Doku düzeyinde farklılaşma kazanmamışlardır. Karotenoid ve ksantofil pigmentlerine sahiptirler.
Yaşama ortamları ve yaşam şekilleri, büyük çeşitlilik gösterir. Büyük çoğunluğu sucul olmasına karşın, kar üzerinde, ağaç gövdelerinde ya da toprakta simbiyotik olarak yaşayan türleri de vardır. Mantarlar aleminin üyeleriyle birleşerek likenleri meydana getirirler.Yaşam evrelerinde, döl almaşı görülür.

1. Classis (Sınıf): Chlorophyceae
Çok sayıda tür içeren, kalabalık bir sınıftır. Koloni halinde yaşayan bazı üyeler, protozoa altında Phytomastigophora grubu dahilinde de incelenen kamçılılardır. Bazı türlerinin hücre duvarlarının yapısında bulunan kalsiyum bileşikleri, denizel kayaçların yapısına katılır.


Gonium spp.

Pandorina spp.

Ulothrix spp.

Chlamydomonas spp.


Ulva lactuca
(deniz marulu)


Acetabularia spp.

Pediastrum spp.

Scenedesmus spp.

Volvox spp.

2. Classis (Sınıf): Conjugatophyceae (Kavuşur algler)
Sıklıkla tatlı sularda, nadiren de denizlerde yaşayan, bir hücreli ya da ipliksi yapıdaki alglerdir. Her hücrede en az bir kloroplast bulunur. kloroplastlar farklı şekillerde olabilir. Eşey hücresi görevindeki hücrelerin, karşılıklı geçerek sitoplazmalarını birbirlerine aktarmaları (kavuşma) yoluyla, eşeyli üreme görülür. Hücre bölünmesiyle eşeysiz üreme de görülür.


Cosmarium spp.

Closterium spp.

Spyrogyra spp.

3. Classis (Sınıf): Charophyceae (Su şamdanları)
Katlı şamdanları andıran görüntüleri nedeniyle bu adı almışlardır. Tatlı ve acı sularda yaşarlar. Hücreleri küre şeklindedir ve bol kloroplast içerir. Selüloz yapıdaki hücre duvarlarına, bazı türlerde kireç toplanmıştır. Ana gövdenin "nod" adı verilen bölümlerinde oluşan yumruların çimlenmesiyle ürerler.


Halimeda spp.

Nitella spp.

Chara spp.
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002