Endospor Oluşturan, Düşük GC, Gram-Pozitif Bakteriler
Hücre
morfolojisi, hücre şekli,
endosporun hücrede bulunduğu
yer, oksijenle ilişki ve enerji metabolizması gibi özellikler
temel alınarak endospor oluşturan bakterilerin birçok cinsi tanımlanmıştır.
Genetik
olarak pek çok farklılığa rastlansa da bütün endospor oluşturan
bakterilerin ekolojik olarak
bağlantılı olduğu çünkü çoğunun özellikle toprakta yaşadığı görülmüştür.
İnsanlarda ya da diğer hayvanlarda hastalık yapan türler bile
aslında çürükçül toprak organizmalarıdır
ve enfeksiyona tesadüfen sebep olurlar. Endospor üretebilme yeteneği,
besin seviyeleri, sıcaklık ve su etkinliği bakımından sürekli
değişen toprağı kendine yer edinmiş bir mikroorganizma için oldukça
avantajlıdır. Sonuç olarak ısıya, kurumaya-su kaybına dirençli
yapılar, uzun uyku dönemleri geçirirler (ki bu süre milyonlarca
yıl bile olabilir) ve canlının dünya üzerindeki varlığını devam
ettirmesi için çok önemlidirler.
Kaynatma,
yüksek ısı gibi bazı sterilizasyon
yöntemlerinin her zaman etkili olmamasının bir sebebi de endosporlardır.
Bu yapılar çok dayanıklı oldukları için belirli koşullarda bile
yok edilemeyebilirler. Herhangi bir laboratuvar aletinin ya da
petri kabının endosporlardan da arındırılması için kimi zaman
farklı sterilizasyon teknikleri ve kontroller uygulanır.
Resimde
hücre içine oluşmuş endosporlar, parlak beyaz renkte görülüyor: