Sualtı Robot Teknolojisi

Sualtında robotlarının tasarım problemi daha önce kara robotlarında karşılaşılmayan pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunlardan en önemlisi sualtındaki yüksek basınç ortamıdır.
Kapalı bir kap içerisindeki suyun içindeki bir nesneye uyguladığı basınç suyun yoğunluğu, nesnenin derinliği ve yer çekimi ivmesinin çarpımı ile bulunur.
P= p*g*h
? = suyun yoğunluğu (kg/m3) (Deniz suyu yoğunluğu = 1.03 x103 kg/m3)
g = yerçekimi ivmesi (m/s2) (Yerçekimi ivmesi = 9.8 m/s2)
h = derinlik (m)

Bu hesabı ağzı açık bir kapta yaptığımızda ise su yüzeyi atmosferik basınca maruz kalacağından, hesaplanan suyun basıncı yanısıra su yüzeyine etki eden atmosferik basıncın da eklenmesi gereklidir. Sualtı robotlarının üzerine uygulanan basıncın bulunmasında ise bu formül geçerlidir;
PSualtı= PAtmosfer + P

Bu hesaba göre yaklaşık 10 metre derinlikte çalışan bir sualtı robotu üzerine toplam olarak PSualtı= 2.02 x 105 Pa basınç etkileyecektir ve bu da atmosferik basıncın 2 katına eşittir. Pekçok sualtı araştırması için yüzlerce metre derinlik gerektiğini (Titanik enkazı 3800 m derinlikde bulunmuştur.) düşünürsek, bu basınç değerinin ne kadar yüksek değerlere erişebileceği hakkında fikir sahibi olabiliriz.