Enterik
bakterilerin hepsi gama proteobakter grubundandır. Bu baterilerin
hepsi gram-negatiftir,
spor üretmezler, basil (çubuk)
şeklindedirler, fakültatifaeroblardır, oksidaz negatiflerdir
ve şekerleri çeşitli ürünlere fermente ederler. Bu bakterilerin
birçoğu endüstriyel önemleri olmasının yanı sıra, insanlar, hayvanlar
ve bitkiler için hastalık yapıcı özelliktedir. Enterik bir bakteri
olan Escherichia coli şüphesiz hakkında en çok şey bilinen
bakteri türüdür.
Enterik bakteriler iki çeşit fermentasyon
yaparlar: karışık-asit fermentasyonu ve 2,3-bütandiol fermentasyonu.
Karışık
asit fermentasyonu şöyle özetlenebilir:
2,3-bütandiol
fermentasyonu ise şu şemayla özetlenebilir:
Bu
grubun önemli cinsleri: Escherichia, Salmonella, Proteus, Enterobacter
Escherichia
coli
Escherichia
cinsinin üyeleri insanların ve sıcak kanlı hayvanların bağırsaklarında
yaşayan bakterilerdir. Escherichia, K vitamini sentezi yapabildiğinden,
bu canlılar için büyük önem taşır. Fakültatif aerob olmasının
bir sonucu olarak bağırsakta oksijen tüketimini artırır
ve bağırsağı oksijensiz bir ortam haline getirir. Bazı Escherichia
suşları patojendir.